Svjetski gastro magazin Taste Atlas napravio je listu jela iz Bosne i Hercegovine koja su najgore ocijenjena. Na listi se nalaze i neka jela koja su omiljena za veliki broj građana Bosne i Hercegovine, no strancima se ne sviđaju npr. sogan-dolma i bosanski lonac, piše N1.
Na 10. mjestu se nalazi japrak.
Iako vjerovatno vodi porijeklo iz turske kuhinje, tradicionalni hercegovački japrak je autentično jelo koje se sastoji od fila od mljevenog mesa umotanog u blanširano lišće raštike , domaće sorte lisnatog kupusa.
Fil se najčešće priprema od mljevenog junećeg ili telećeg mesa koje se pomiješa sa rižom, solju i biberom. Ovi mali punjeni listovi se polako kuhaju satima, povremeno uz dimljeno meso. Osim tradicionalne verzije, neke sorte kupus zamjenjuju lišćem vinove loze, dodaju paradajz ili ga začine mentom. Japrak je na stranici dobio ocjenu 3.8.
9. mjesto zauzima hurmašica.
Na devetom mjestu najgore ocijenjenih jela iz Bosne i Hercegovine je poslastica koju većina građana BiH smatra jednim od simbola naše kuhinje.
Hurmašica je bosanska poslastica koja se priprema prelivanjem tijesta za pecivo koje se sastoji od putera, jaja, šećera i brašna u šećernom sirupu s okusom limuna. Kao i mnoga druga bosanska jela, i ovaj desert je došao iz Turske, gdje mu je srodnik gotovo identičan kalburabastı piše Taste Atlas.
Na 8. mjestu je tufahija.
Doći na Baščaršiju, a ne pojesti tufahiju, pored ćevapa – nezamislivo. Strancima se ako je vjerovati recenzijama naša poslastica ne sviđa toliko. Ocijenili su je sa skromnih 3.8.
7. mjesto zauzima bosanski lonac.
Na sedmom mjestu najgore rangiranih jela je Bosanski lonac s ocjenom 3,6. Taste Atlas ga opisuje kao varivo koje se sastoji od slojeva krupnih komada mesa i povrća koji se preliju vodom i lagano pirjaju u velikom loncu. Zbog veličine mesa (obično janjećeg, telećeg i junećeg) i povrća (kupus, krompir, mrkva, paradajz), potrebno je oko četiri sata ili više da se jelo pravilno skuha.
6. je Begova čorba.
Jedno od najvećih iznenađenja na ovoj listi je i Begova čorba. Jedna od omiljenih čorbica u BiH dobila je samo 3.6 i plasirana je na šesto mjesto najneukusnijih jela u BiH. Slažete li se?
Na 5. mjestu se nalazi sutlijaš.
Poslastica na kojoj su odrastale hiljade građana BiH. Slatkiš od riže i mlijeka nije naročito impresionirao turiste. Ocjena za jelo na Taste Atlasu je samo 3,5.
Četvrta je sogan-dolma.
Iako ime potječe od turskog soğan dolması , što u prijevodu znači punjeni luk , ovo jelo je dio tradicionalne bosanske kuhinje. Sastoji se od lukovica luka koje su blanširane i punjene ukusnom kombinacijom mljevenog mesa, raznih začina, te (po želji) luka i rendane mrkve. Sogan dolma jedno je od iznenađenja na listi, a dobila je ocjenu samo 3.5.
Treće mjesto zauzima popara.
Na trećem mjestu najgore ocijenjenih jela koja možete probati u BiH je popara. Pomalo zaboravljeni specijalitet i kod nas turisti su ocijenili sa 3.4
Drugi je kadaif.
Pomalo nevjerovatno, skoro na samom vrhu liste najneukusnijih jela u BiH po izboru turista je kadaif. Kod nas se često jede za praznike. Kao i popara, kadaif ima ocjenu 3.4.
Najgore jelo iz bh. kuhinje, prema mišljenju stranaca je buranija.
Buranija je prilično očekivano na prvom mjestu ove liste. Ocjena, skromnih 3.3 za jelo kojim su nas mame najčešće “ganjale” po kući. U BiH za buraniju kažu: Ili voliš ili ne.