ZASTUPNIK SDP-A

Damir Mašić za "Avaz": Kako SDA planira sa 12 delegata natjerati sve druge da ih prihvate i da ih izmole da budu vlast!?

Hoće li sada pristati na ulogu SDA-ovog privjeska u blokadi uspostave vlasti, to ne znam, rekao je Mašić

Mašić: SDA ima 12 delegata. avaz

Piše: A. Ovčina

8.12.2022

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić za portal "Avaza" je izjavio da SDA danas nije dobila 13., već 12. delegata.

Glasovima SDP-a je zabran potpredsjendik FBiH

- Svi zaboravljaju i nekako svrstvaju DF-ovog delegata uz SDA, što mislim da nije uredu. Taj jedan delegat DF-a može biti u perspektivi 11. delegat uz deset delegata Osmorke, ali to je već na DF-u i njihovoj odluci hoće li učestvovati u blokadi institucija zajedno sa SDA ili će učestvovati odgovorno, kao što se SDP ponašao 2015. godine, kada smo sami imali nadpolovičnu većinu u Klubu Srba u Domu naroda Paralmenta Federacije i tada se mi nismo ponašali kao SDA, nego smo rekli "poštujemo, uspostavljena je nova parlamentarna većina" i našim glasovima je izabran Milan Dunović kao potpredsjednik Federacije, čime je bilo omogućeno da se formira izvršna vlast – rekao je Mašić.

Dodao je da ukoliko se DF bude odgvorno ponašao, onda tu nema nikakve dileme koji bi potezi bili.


Sa SDA niko ne želi

- Hoće li sada pristati na ulogu SDA-ovog privjeska u blokadi uspostave vlasti, to ne znam. Ali, ono što je činjenica je da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka, ali SDA nema nijednu od dvije potrebne većine u Predstavničkom i Domu naroda. SDA od 80 delegata u Domu naroda ima 12. SDA od 98 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije ima 26. Kako oni planiraju sa svojih 12 delegata da natjeraju sve druge da ih prihvate i da ih izmole da budu vlast to iskreno ne znam, jer mi to u ovom trenutku djeluje prilično nemoguće - poručio je Mašić.

Ono što je činjenica je da su oni sa 12 delegata stekli samo pravo predlaganja predsjednika odnosno potpredsjednika Federacije iz reda Bošnjačkog naroda, dodao je.

- I dalje ostaje pitanje kako oni planiraju napraviti parlamentarnu većinu jer niko s njima ne želi formirati parlamentarnu vlast - poručuje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.