SARAJEVO

Danas sastanak: Vijeće roditelja će tražiti otkaz za nastavnika osuđenog za pedofiliju

Alihodžić je 11. novembra prošle godine osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora kao i jednogodišnju zabranu obavljanja posla nastavnika

Iako je Alihodžić osuđen za pedofiliju, vraćen je u školske klupe. Avaz

A. Č.

19.12.2022

O situaciji u vezi sa povratkom nastavnika-pedofila u OŠ Grbavica 1 u Sarajevu danas će se raspravljati u ovoj školi, a sastanku će prisustvovati predstavnici škole, roditelji, Vijeća roditelja i sindikalisti. 

Podsjećamo, nakon što je "Avaz" prvi objavio da je nastavnik tjelesnog odgoja Samir Alihodžić iako je pravomoćno osuđen za pedofiliju, vraćen u ovu obrazovnu ustanovu, reakcije javnosti ne prestaju.

Alihodžić je 11. novembra prošle godine osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora kao i jednogodišnju zabranu obavljanja posla nastavnika zbog krivičnog djela bludnih radnji nad maloljetnicom.

On je platio kaznu i tako se našao na slobodi, a zatim vratio i na posao, jer ga zakon u tome ne sprečava.

Današnji sastanak počinje u 17:30 sati, a Vijeće roditelja Osnovne škole Grbavica 1 zahtijevat će od uprave da taj nastavnik više ne bude među djecom.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović najavila je razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku koja će regulirati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu.

- Putem Vlade Kantona Sarajevo uputit ćemo sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada sa djecom za osuđene pedofile. Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama krivičnog zakona i zakona o radu. Primjena propisa svakako zavisi i od odluka pravosudnog sistema kojima se kreira kaznena politike - navode iz resornog Ministarstva.

Iz OŠ Grbavica 1 za portal „Avaza“ naveli su da je njihov imperativ zaštita svakog učenika i učenice te da se rad i djelovanje škole odvija prema zakonskim okvirima i prvobitno u cilju zaštite, odgoja i obrazovanja i u najboljem interesu svakog djeteta.

Na upit da li su upoznati o pravosudnoj presudi koja tereti Alihodžića iz Škole navode da nemaju saznanja da je Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu bilo kojeg od učenika i/ili nastavnog osoblja u obavljanju poslova i radnih zadataka u OŠ „Grbavica“ Sarajevo, a koje bi kao takvo predstavljalo osnov za prestanak radnog odnosa u istoj.


- S tim u vezi, obavještavamo vas da prema raspoloživim informacijama sa kojima raspolažemo, ne postoji pravni osnov, a niti presuda ili mjera koja bi gospodina Alihodžića u ovom momentu ograničavala i/ili onemogućavala u obavljanju poslova i radnih zadataka nastavnika u OŠ „Grbavica 1“ Sarajevo, te eventualno predstavljala osnov za prestanak radnog odnosa istog u OŠ „Grbavica 1“ Sarajevo – navodi se u odgovoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.