Tarevačka ćetenija, tradicionalno bosansko jelo, uvrštena je na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Ova radosna vijest mještanima će biti saopćena 25. februara.
Kako se pravi
Kako ističe Mustafa Mustajbegović, dobro je to što će ćetenija od sada imati svoje mjesto koje joj i pripada kao tradicionalnom jelu uz koje su nekad davno momci i djevojke ašikovali, sijelili i kovali svoju sreću.
Prije 18 godina u povratničkom naselju Tarevci kod Modriče, zahvaljujući profesoru u penziji Mustajbegoviću i vrijednoj omladini, organizirana je prva „Ćetenijada“ u Bosni i Hercegovini.
Vrijedne žene ovog naselja potrudile su se i pred velikim brojem ljudi pokazale kako se pravi staro bosansko tradicionalno slatko jelo ćetenija. Otad su ćetenija i „ćetenijade“ „krenule“ u mnoge krajeve naše domovine – Sarajevo, Tuzlu, Brčko, Gračanicu, Lukavac..
- Ćetenija se pravi na tihoj vatri od proprženog brašna ulja, šećera i limuna. Sve to se pomiješa i onda se sastane pet-šest žena koje ukuhavaju smjesu ukrug dok ne dobiju „obruč“, sve do končanja. Jelo su nekad pripremale djevojke u kući u koju će doći momci na ašikovanje - ispričala nam je Hafiza Mehanović, predsjednica Sekcije udruženja žena iz Stjepan Polja.
Čuvaju od zaborava
Istakla je kako je najbolja ćetenija ona koja se priprema zimi, i to na otvorenom.
- Mi ovim našim „ćetenijama“ ne damo da u zaborav padne naša tradicija - kazala je Mehanović te dodala kako, osim ćetenije, prave domaću tarhanu i jufke.
Uspjeh Tarevčana
U pripremi je 20. „Tarevačka ćetenijada“, koja će biti održana 25. februara u Tarevcima.
Puno rada, znanja i truda uložili su Tarevčani da ćeteniju uvrste na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa RS i BiH.