U SARAJEVU

Kajganić se sastao sa Bunozom: Razgovarano o saradnji

Također, razgovarano je i o saradnji u oblasti procesuiranja predmeta ratnih zločina

Kajganić i Bunoza: Tokom zajedničkog susreta. Tužilaštvo BiH

A. O.

24.2.2023

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, sa svojim zamjenikom i saradnikom, sastao se sa delegacijom Ministarstva pravde BiH, na čelu sa novoimenovanim ministrom Davorom Bunozom.

Centralne teme sastanka odnosile su se na operativnu saradnju Tužilaštva BiH i Ministarstva pravde, kao dvije institucije koje djeluju na pravosudnom nivou države Bosne i Hercegovine.

Bitan korak

Glavni tužilac Kajganić, istakao je važnost aktivnosti koje su u toku, a odnose se na rad na sporazumu Bosne i Hercegovine, sa asocijacijom EUROJUST – agencijom EU za saradnju krivičnog pravosuđa.

Ove aktivnosti u koje je uključen i tužilac Tužilaštva BiH koji je kontakt-tačka za saradnju sa ovom međunarodnom agencijom, smatraju se veoma bitnim korakom u jačanju saradnje u borbi protiv međunarodnog kriminala i omogućavanju institucijama BiH, da u punom kapacitetu koriste instrumente međunarodne saradnje.

Jačanje kapaciteta

Također, razgovarano je i o saradnji u oblasti procesuiranja predmeta ratnih zločina, korištenju instituta zamolbi putem Međunarodne pravne pomoć (MPP) i drugim bitnim pitanjima.

Ministar Bunoza istakao je opredijeljenost Ministarstva pravde BiH, za jačanje kapaciteta pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine i pružanje podrške u jačanju međunarodne saradnje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.