PRIJEM U VIJEĆNICI

Bećirović: Stanovništvo jednog dijela BiH nikada neće odlučivati o sudbini cijele države

Tvrdi da su na političkoj sceni ponovo sljedbenici ideologije bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića

Denis Bećirović. Fena

A. Kukić - N. Ajnadžić

1.3.2023

Na prijemu u sarajevskoj Vijećnici povodom Dana nezavisnosti se obratio član Predsjedništva Denis Bećirović podsjećajući na put kojim je BiH prošla do sticanja nezavisnosti, ali i odmah nakon tog 1. marta 1992. godine. 

On je naveo da je BiH kroz historiju imala pet važnih datuma. Posebnu zahvalnost je iskazao antifašistima iz dva posljednja rata koji su najzaslužniji što danas imamo državnu i priliku obilježavati Dan nezavisnosti.

Jedan od pet najznačajnih datuma

- Prvi mart spada među pet najznačajnijih datuma u milenijskoj historiji BiH. Prvi datum je 949. godina u kojoj je bizantijski car Konstantin Porfirogenet objavio djelo "O upravljanju carstvom" gdje se prvi put u pisanom historijskom izvoru navodi postojanje zemlje Bosne. Drugi datum je 29. august 1189. godine kada je poznati vladar Bosne Kulin ban izdao povelju kojom se dubrovačkim trgovcima garantovala sloboda kretanja - rekao je Bećirović.

Istakao je da je to najstariji bosanski državni dokument napisan na starobosanskom jeziku i bosančicom. 

- S pravnog aspekta može se konstatirati da je ova povelja rodni list bosanske državnosti i neoboriv dokaz da je Bosna u 12. stoljeću imala uređenu državu. Treći datum je 25. novembar 1943. kada je na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovljena državnosti. Četvrti datum je 1. mart 1992. kada se na demokratskom referendumu preko 64 posto građana izjasnilo za nezavisnu i suverenu BiH. Peti datum je 22. maj 1992. godine kada je Republika BiH primljena u punopravno članstvo UN-a - poručio je Bećirović. 

Prava građana BiH ugrožena

Naveo je da su i danas prava građana BiH ugrožena, ali uprkos svim naporima nije moguće pokoriti državu jer je BiH uvijek imala svoje sinove i kćeri koji će je zaštiti.

- Zbog neodgovornih pojedinaca koji neargumentirano tumače načelo samoopredjeljenja podsjećam da je Badinterova komisija dala odgovor na pitanje šta je samoopredjeljenje da se ona treba shvatiti u teritorijalnom, a ne strogo etničkom smislu - dodao je Bećirović.

Tvrdi da su na političkoj sceni ponovo sljedbenici ideologije bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića jer ne prihvataju činjenicu da je načelo samoopredjeljenja u trajnoj suprotnosti s načelom političke nezavisnosti postojećih država u svijetu jer kada bi svi tome pribjegli teritorijalne granice mnogih država bile bi ugrožene.

- Zato je nemoguća secesija bh. entiteta RS jer stanovništvo jednog dijela nezavisne i suverene države BiH nikada neće moći odlučivati o sudbini cjelokupno stanovništva naše države - zaključio je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.