USVOJEN NACRT BUDŽETA

Trojka: Naši funkcioneri se odriču povećanja plaća

Na odricanje ćemo pozvati i naše zastupnike u Predstavničkom i u Domu naroda, naveli su

Nikšić, Forto i Konaković. Fena

S. S.

15.3.2023

Usvajanjem nacrta Zakona o budžetu Bosne i Hercegovine za 2023. godinu došlo je do povećanja plaća na državnom nivou. Time će državni službenici, pripadnici Oružanih snaga BiH i granični policajci dobiti povećanje plaća, ali i političari.

Tim povodom oglasili su se iz stranaka Trojke: SDP BiH, Naše stranke i NiP-a:

- Povećanje plaće našim vojnicima, policajcima i brojnim drugima koji omogućavaju da kao država uopšte funkcionišemo znači ustvari jačanje države. Pogotovo smo zadovoljni činjenicom da smo njihovu potrebu za povećanjem plaća uspjeli zadovoljiti u vrijeme inflatornog pritiska - naveli su.

Povećane i funkcionerima

Međutim, plaće su povećane i funkcionerima, tj. izabranim i imenovanim licima. Iz Trojke o tome kažu:

- Došlo je do povećanja osnovice za sve, ali su se zato naši ministri Zukan Helez, Edin Forto, Sevlid Hurtić i Elmedin Konaković, te zamjenici ministara Duška Jurišić, Muhamed Hasanović i Elvir Mahmuzić odrekli uvećanja još prije glasanja.

Razdvajanje plaća

Tada smo i raspravljali kako da taj problem riješimo i odlučili smo se da idemo u zakonsko razdvajanje plaća izabranih i imenovanih od zaposlenih na državnom nivou, a dotad da se odreknemo uvećanja. To smo i usvojili na Vijeću ministara. Na odricanje ćemo pozvati i naše zastupnike u Predstavničkom i u Domu naroda.

Naravno, u parlamentarnoj proceduri još uvijek se može postići da se smanje plaće ministara i zastupnika - naveli su u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.