RAZGOVOR

Ismail ef. Ćulov za "Avaz": Naš Bedr danas treba biti borba za dobrobit svih ljudi

I kad god je muslimana malo, to je dodatni razlog da još srčanije učimo dove, da nas Allah sačuva, rekao je Ćulov

Ismail ef. Ćulov. Printscreen

Alen Bajramovic

6.4.2023

Ramazan je mjesec kad barem na trenutak naši povratnici zaborave ili u drugi plan potisnu svoje svakodnevne poslove i probleme, a svoje misli, srca i tijela okrenu prema džamiji, kazao je za "Avaz" Ismail ef. Ćulov, imam džemata Ustiprača kod Goražda. Kaže da se i u ovom džematu osjeti da je svake godine sve manje ljudi, koji su prije dvije decenije bili prvi u procesu povratka i obnove.

- Dolazi do smjene generacija koja će, inšallah, znati cijeniti naslijeđe svojih djedova i nana, a svojim trudom praviti bolje uslove za život na prostorima istočne Bosne – kaže Ćulov.

Dvije blagodati

Pred nama je 17. noć ramazana, Lejletu-l-Bedr, Dan pobjede koji se u BiH obilježava i kao Dan povratničkih džemata. Ćulov kaže da je Bedr događaj koji nas uči da je džemat naša druga porodica, a Kaba jedini pravac okretanja našeg lica.

- Također nas uči da mubarek Ramazan nije samo mjesec posta i ibadeta. On je i mjesec pobjede. Prije svega, pobjede nad samim sobom, a onda nad svim drugim. Poslanik s.a.v.s. i vjernici su bili 17. dan u postu kad su se, kao malobrojni i slabije naoružani, borili protiv brojnijih i bolje opremljenih mušrika. Uzvišeni Gospodar nam kaže: “Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni – zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni”. Možemo kazati da je Uzvišeni Gospodar vjernicima podario dvije blagodati - slast ramazana i slast prve pobjede. To znači da je vjernik, postač sigurno na dobitku, jer za vrijeme mubarek ramazana doživi slast ibadeta, slast pobjede nad samim sobom, slast džemata - ističe Ćulov.

Dostojanstvo svakog čovjeka

Poručuje da svaki pojedinac i svaki narod u svom vremenu imaju svoj Bedr, svoju bitku, te da danas naš Bedr treba biti borba za dobrobit svih ljudi, za život, zdravlje i dostojanstvo svakog čovjeka, borba za toleranciju i zajednički život, borba za bolje sutra naše djece i budućih naraštaja.

- I kad god je muslimana malo, to je dodatni razlog da još srčanije učimo dove, da nas Allah sačuva, da nam da da budemo dovoljno organizirani, pametni, mudri, čestiti, da opstanemo u teškim ambijentima i kontekstima – dodaje Ismail ef. Ćulov.

Ćulov: Potrebno nam je više vjere i nade. Avaz

Više vjere i nade

Zato nam je, kaže naš sagovornik, potrebno više vjere i nade.

- Allah dž. š. je pristup svojim blagodatima dodatno olakšao vjernicima u ramazanu. Tražimo, molimo, dovimo, zaplačimo i zavapimo ja Rabbi, nek’ nam nije mrsko, nek’ nam nije teško, jer znajmo da nas Allah nakon dove neće ostaviti praznih ruku. Nek nam nije mrsko ni teško obići i naše povratnike i doviti na bedemima naše domovine. To je nasljeđe našeg Poslanika a.s., Bitke na Bedru i ashaba. Poslanikove riječi ukazuju nam da borba sa svojim slabostima, porocima i lošim navikama mora trajati cijeloga života. Oni koji savladaju svoju oholost, sebičnost, škrtost, umišljenost, oni koji moralno žive i islamske dužnosti izvršavaju, oni su pobjednici na svom vlastitom bojištu – ističe Ismail ef. Ćulov, imam u džematu Ustiprača kod Goražda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.