PRAZNIK RADA

Potpredsjednik Sindikata metalaca FBiH Almir Salihović za "Avaz": Ostvareni pomaci nisu dovoljni za bilo kakvo slavlje

Potpisan je sporazum o proširenju primjene koletivnog ugovora na sve firme, tako da je najniža plata 770 – 780, kazao je Salihović

Salihović: Mi nećemo dozvoliti da ostanemo bez firme "Zrak". Avaz

Alen Bajramovic

30.4.2023

Od protesta i zahtjeva upućenih uz Dan rada prošle godine desile su se određene promjene, ali one nikako nisu dovoljne za bilo kakvo slavlje. Ovo je za portal "Avaza" izjavio potpredsjednik Sindikata metalaca FBiH Almir Salihović.

Upućena incijativa

Sindikat metalaca uputio je inicijativu, koju je podržao i Savez samostalnih sindikata BiH, da se najniža plata uskladi sa prosječnom platom FBiH.

- U smislu da ona iznosi ne manje od 70 posto ili oko 780 maraka. Zahtjevi su išli i u pravcu rasterećenja privrede jer su poslodavci opterećeni ogromnim nametima. Dakle, rasteretilil bi se poslodavci, a ta sredstva bi se preusmjerila na radnike. Jednom odlukom imali bismo efekte za poslodavce, odnosno ekonomiju, te radnike što nam je i osnovni cilj – pojašnjava Salihović.

Ovakvim mjerama utjecalo bi se i na rad na crno, nova tržišta, usporavanje odlaska stanovništva, ali i dolaska radne snage iz siromašnijih zemalja.

- Uz korektnu saradnju sa Udruženjem poslodavaca mi smo u novembru prošle godine zaključili novi granski kolektivni ugovor, kojim je satnica u metalskom sektoru sa 3,50 povećana na 4,40 KM, što je oko 25 posto. Potpisan je sporazum o proširenju primjene koletivnog ugovora na sve firme, tako da je najniža plata 770 – 780, a sa ostalim primanjima oko 1.200 KM – ističe Salihović.

Traži se usvajanje zakona

Sa nivoa SSS BiH traži se i konačno usvajanje seta zakona o doprinosima, koji trebaju proći parlamentarnu proceduru, što bi rezultiralo rastom radničkih plata za oko 400 KM. Sa sadašnjim standardom i uvjetima rada radnika metalske industrije, uz sve lakše procedure odlaska u zapadnu Evropu, u Sindikatu metalaca FBIH probleme uočavaju i u namjenskoj industriji, koja će vrlo brzo vapiti za radnicima.

- Formiranje vlasti nam je kamen spoticanja, jer direktno se tiče rješavanja problema radnika. Naše aktivnosti i protesti će biti usklađeni i sa dešavanjima u firmi „Zrak“. U toku je priprema žalbe na pokrenuti stečajni postupak, pa će vjerovatno uslijediti jedna žestoka sindikalna reakcija. Svjesni smo da je očigledno politička opcija i jedna pravno uokvirena građevinska mafija na sceni. Mi nećemo dozvoliti da ostanemo bez firme „Zrak“ – ističe potpredsjednik Sindikata metalaca FBiH Almir Salihović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.