NOVE LAŽI

Kerberi bivšeg režima najavljivali da će Šmit u UN-u napasti reisa: Pohvalio ga je

Šmit je kazao da cijeni Kavazovića, spomenuo torture koje je prošao tokom rata i naglasio da radi za mir

Kristijan Šmit. UN Screenshot

Danijal Hadzovic

11.5.2023

„Šmit kritikovao reisa Kavazovića u svom posljednjem izvještaju UN-u“, zaurlali su mediji pod kontrolom bivšeg režima prije 3,4 dana, nastojeći proizvest novu kontroverzu i mržnju prema visokom predstavniku u BiH, a potom i zapadnim državama koje simbolizira.

Jeftina propaganda

Elem, Šmit je kažu upozoravao da je Kavazović svojom retorikom unosio podjele. To je, dakako, trebalo potvrditi propagandnu matricu da Šmitu posebno smetaju Bošnjaci u BiH, poglavito muslimani i da s posebnim guštom samo na njih udara. Nije ih omela činjenica da se u istom dokumentu koji su objavljivali po svojim poluobavještajnim portalima također kritikuje i mitropolit SPC Hrizostom (Rajko Jević) iz istog razloga.

Na internetu je pokrenuta peticija podrške Kavazoviću, a bivši reis Mustafa ef. Cerić Hižaslav, simpatizer čečenskog diktatora Ramzana Kadirova, poručio je da će Njemačkoj vratiti priznanja koja je dobio od te države ukoliko Šmit ne povuče svoj izvještaj.

A onda je došao i taj dan kada je Šmit pred Vijećem sigurnosti čitao izvještaj o stanju Bosni i Hercegovini. Kao najvećeg remetilačkog faktora funkcionalnosti i napretku BiH Šmit je jasno i nedvosmisleno na nizu primjera označio lidera RS Milorada Dodika.

Laž kao sredstvo borbe

No, Šmit je zaista i spomenuo i reisa Huseina ef. Kavazovića.

- Njegove izjave slušaju mnogi i želim reći da postoji mnogo nesigurnosti i mnogi ljudi se ne osjećaju sigurni. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je lično iskusio napade i poniženja tokom rata i sada je uključen u dijalog i pomirenje i ja to cijelim. Posebno uz postojeću potrebu za međureligijskim dijalogom koji trebamo mi kao međunarodna zajednica podržati. Mi u međunarodnoj zajednici moramo obnoviti obećanje koje smo dali BiH 1995: Nikada više - rekao je Šmit.

Dakle, umjesto napada, Šmit je kazao zapravo da cijeni Kavazovića, spomenuo torture koje je prošao tokom rata i naglasio da radi za mir.

Kako će ovo sada objasniti kerberi bivšeg režima koji su nas danima upozoravali i nastojati hajcati  tvrdnjama da se pred UN-om sprema brutalni napad na reisa?

Neće ni morati, jer već mjesecima unazad, laž je postala glavni manir njihove propagande. A laže se neumjereno i besramno, bez posljedica, s potpuno izgubljenim kriterijima za čast i zdrav razum. Srećom, Bošnjaci su i previše zreo i civiliziran narod da bi nasjedao na ove laži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.