UOČI DRUGOG KRUGA

Desničar koji je podržao Kiličdarolua u drugom krugu najavio povratak migranata iz Turske

Ozda je rekao kako su njegova stranka i Kiličdarolu postigli dogovor o vraćanju izbjeglica u njihove domovine unutar godinu

Umit Ozda. Anadolija

S. S.

24.5.2023

Lider turske antiimigrantske desničarke Stranke pobjede Umit Ozda (Umit Ozdag)  podržao je Kemala Kiličdarolua (Kilicdaroglu) u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će se održati u nedjelju.

Kiličdarolu će tada odmjeriti snage s aktuelnim predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Ozda, čija je stranka osvojila 2,2 posto glasova na parlamentarnim izborima 14. maja, pozvao je pristalice da 28. maja glasaju za Kiličdarolua u drugom krugu, u kojem Erdogan želi produžiti dvije decenije na vlasti.

Izbori u nedjelju

- Odlučili smo podržati Kiličdarolua u drugom krugu predsjedničkih izbora - rekao je Umit na konferenciji za novinare u Ankari, gdje je stajao uz tog predsjedničkog kandidata, čelnika Republikanske narodne stranke (CHP).

Erdoan je u prvom krugu imao 49,5 posto, a Kiličdarolu 44,9 posto.

Ozda je rekao kako su njegova stranka i Kiličdarolu postigli dogovor o vraćanju izbjeglica u njihove domovine unutar godinu, “u skladu s međunarodnim zakonima i ljudskim pravima“.

Povratak izbjeglica

Dodao je da je slične razgovore vodio i s Erdoanovom Strankom pravde i razvoja (AKP), ali da ju nije odlučio podržati jer njen plan ne uključuje repatrijaciju izbjeglica.

Prema službenim podacima, Turska je država s najviše izbjeglica na svijetu – oko milion.

- Erdoane, namjerno si pustio deset miliona izbjeglica u Tursku. Čak si stavio tursko državljanstvo na prodaju kako bi uvezao glasove - napao je prošle sedmice Kiličdarolu suparnika, ne navodeći dokaze. Ovdje sad najavljujem, kad budem izabran, poslat ću sve izbjeglice kući, tačka - rekao je tada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.