UPUTIO PISMO

Emir Suljagić reagirao na tekst njemačkog lista FAZ: Uvrijeđen sam poređenjem genocida u Srebrenici s Blajburgom

U današnjoj Evropi je dozvoljeno govoriti o muslimanima na način koji se nikada ne bi tolerirao da su upućene nekim drugim grupama

Emir Suljagić. Printscreen

N. Aj.

1.6.2023

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić reagirao je na tekst Mihaela Martensa (Michael), novinara njemačkog lista "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) u kome je uporedio genocid u Srebrenici s Blajburgom.

U pismu uredništvu FAZ-a, iz Srebrenice poručuju da se nikako genocid u Srebrenici ne može upoređivati s Blajburgom.

- Članak povlači zlonamjerne analogije između genocida u Srebrenici koji su počinile vojne i policijske snage bosanskih Srba 1995. godine i "Blajburškog masakra".

Iako se suzdržavam od spekulacija o namjerama autora članka, i kao preživjeli i kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica, uvrijeđen sam poređenjem nacističkih kolaboracionista iz bivše Jugoslavije i nevinih žrtava režima Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića - napisao je Suljagić.

Poručio je i da događaji Srebrenice i Blajburga "postoje u odvojenim sferama moralnog univerzuma i o njima se ne može ni u kom obliku govoriti u istom kontekstu".

Objavljeni tekst. Printscreen

- To što je gospodin Mihael Martens napravio takvo poređenje i vjeruje da to može učiniti bez posljedica može se pripisati samo činjenici da su žrtve genocida u Srebrenici muslimani.

U današnjoj Evropi je dozvoljeno govoriti o muslimanima na način koji se nikada ne bi tolerirao da su upućene nekim drugim grupama - navodi se u reakciji.

Suljagić ističe da Srebreničani na takvo nešto nikada neće pristati.

FAZ je tekst svog novinara objavio u svom štampanom izdanju od 28. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.