PREDSJEDNIK RS

Dodik odgovorio Bećiroviću: Kriv sam ti i što sunce zalazi i što se ide u penziju

On je kazao da Bećirović previše energije troši "ni na šta"

Milorad Dodik. Printscreen

H. J. I.

14.6.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je ranije danas zatražio od EU da uvede dodatne sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku zbog povlačenja ustavnog sudije Zlatka Kneževića. 

Dodik je Bećiroviću odgovorio na Twitteru.

– Ustavni sud BiH je nastao Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine, a RS je proglašena 9. januara 1992. godine, dakle, Denis Bećirović ne iznosi ni tačne informacije. RS je starija od Ustavnog suda BiH tri godine. Denisu Bećiroviću nije teško da se na ovakav paušalan, neozbiljan način bavi politikom u kojoj je za sve našao krivca u meni, pa sam ja kriv i što sunce zalazi i što se ide u penziju – rekao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše Bećirovićevu izjavu da je Ustavni sud BiH stariji 31 godinu od manjeg bh. entiteta i to što je pozvao Kristijana Šmita da počne da štiti Dejton, Dodik je odgovorio da pozivanje s mjesta člana Predsjedništva BiH da interveniše visoki predstavnik je refleks prošlosti i nasljeđe prošlosti iz koje muslimani ne mogu nikako da izađu, pa ni Bećirović.

On je kazao da Bećirović previše energije troši "ni na šta" preporučujući mu da umjesto toga "sjedne i nakon skoro 30 godina usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se udaljile strane sudije".

Ako su im usta puna teritorijalnog integriteta i suvereniteta, rekao je Dodik, zašto ništa ne čine da BiH vrati uzeti joj suverenitet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.