ENTITETSKI PREMIJER

Višković štiti Dodika: Odluke donosi Narodna skupština, a ne predsjednik RS

Ništa tu nije urađeno mimo zakona, rekao je

Radovan Višković. BL portal

S. S.

9.7.2023

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković poručio je danas da nikakvi predmeti i tužioci neće pokolebati institucije RS da nastave raditi svoj posao na ustavan i zakonit način.

Кomentarišući informacije da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet povodom nezakonitih aktivnosti predsjednika RS Milorada Dodika s ciljem razvlaštenja visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, uključujući i nedavna događanja sa objavljivanjem poništenih zakona u Službenom glasniku RS, Višković je kazao da se to „radi iz nekih centara moći.“

"Bave se budalaštinama"

- Imaju prečeg posla nego da se bave budalaštinama. To su gluposti - rekao je Višković novinarima u Nevesinju.

On je naglasio da je riječ o odlukama Narodne skupštine RS, a ne predsjednika Milorada Dodika, ni predsjednika Vlade.

- U Ustavu jasno piše da zakone donosi Narodna skupština RS. Ništa tu nije urađeno mimo zakona - kazao je Višković, koji je u ime Vlade RS potpisao i u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog spornog zakona.

Dvotrećinska većina

Višković je podsjetio da je Narodna skupština dvotrećinskom većinom rekla da više ne prihvata odluke nelegalnog visokog predstavnika u BiH, koji „nije mogao da dobije saglasnost Vijeća sigurnosti i koji bi trebalo da napusti ove prostore.“

- On je visoki predstavnik samo u jednom dijelu - u Federaciji BiH, u RS nije. On je ovdje samo građanin Njamačke i njegove odluke ne mogu biti prihvaćene na prostoru RS, što je jasno potvrdila Narodna skupština, koja je rekla da se više u „Službenom glasniku“ ne mogu objavljivati odluke koje donese visoki predstavnik - naglasio je Višković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.