"AVAZ" NA LICU MJESTA

U Gračanici odata počast žrtvama ubijenim u Srebrenici

Nermina Alihodžić je kazala da su se žene i građani okupili tužnim povodom, kako bi obilježili najveći zločin poslije Drugog Svjetskog rata

Sa lica mjesta. H. Čalić

H. Čalić

11.7.2023

Veliki broj žena u bijelom iz Gračanice, kojima se pridružio gradonačelnik Nusret Helić, predsjedavajući GV-a Mirzet Topčagić i građani, osmi put na svoj način obilježili su genocid i stradanje više od osam hiljada Bošnjaka u "zaštićenoj zoni Srebrenica".

Žene su se okupile ispred Sahat-kule, simbola Gračanice, prošle glavnom ulicom i stigle do Spomenika žrtava genocida u Srebrenici, gdje je položeno cvijeće i odana počast žrtvama genocida. Nermina Alihodžić je kazala da su se žene i građani okupili tužnim povodom, kako bi obilježili najveći zločin poslije Drugog Svjetskog rata, genocid u Srebrenici. Proučena je Fatiha, a onda su žene otišle i do Centralnog spomen-obilježja i poklonile su poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, te su se sastale ispred Medrese Osman-kapetana Gradaščevića.


Odata počast. H. Čalić

U ovoj zgradi, prije 15. godina, članice udruženja „Gračaničko keranje“ su osmislile i uradile cvijet „Sjećanje na Srebrenicu“ kojeg danas nose gotovo svi zvaničnici svijeta. Jedanaest latica simboliziraju 11. juli, kada su agresori krenuli da ubiju hiljade nedužnih ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.