NAKON POPLAVA

Inžinjerijska jedinica OS BiH djeluje na uređenju korita rijeke Meže u Sloveniji

Predstavnici Vojske Slovenije i organa vlasti iskazali su zahvalnost pripadnicima inžinjerijske jedinice OS BiH na pružanju pomoći

Jedinica OS BiH na preuređenju korita. MO BiH

S. S.

14.8.2023

Inžinjerijska jedinica privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), koja je upućena na humanitarnu misiju pružanja pomoći civilnim strukturama u Republici Sloveniji na otklanjanju posljedica uzrokovanim poplavama, od 11. avgusta razmještena je i pruža potrebnu pomoć u regiji općine Prevalje, na sanaciji korita rijeke Meže, javlja Anadolu.

- Jedinica privremenog sastava OS BiH po dolasku na teritoriju Republike Slovenije raspoređena je u općni Prevalje, u Koruškoj regiji na granici sa Republikom Austrijom. Na terenu se prvenstveno pristupilo izviđanju, izradi planova rada i pripremi mehanizacije za izvršavanje dodijeljene misije, te se u punom kapacitetu pristupilo uređenju korita rijeke Meže u mjestu Poljana - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Predstavnici Vojske Slovenije i organa vlasti iskazali su zahvalnost pripadnicima inžinjerijske jedinice privremenog sastava OS BiH na pružanju pomoći, rekavši da su njihovi učinci u sanaciji terena znatno iznad očekivanih, o čemu govori i činjenica da su samo u jednom danu izvršili uređenje 200 metar korita rijeke Meže i ugradili 1.500 kubnih metara materijala.

- Narednih dana OS BiH nastavljaju aktivnosti u regionu angažiranja, uz očekivanje da će vremenske prilike omogućiti povoljne uslove za sanaciju štete nastale obilnim padavinama u Sloveniji - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u ovu humanitarnu misiju, OS BiH uputile najobučenije pripadnike koji su spremni da reagiraju u svakoj prilici na sve izazove koji se postave ispred njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.