PRESS KONFERENCIJA

Trojka: Ne odustajemo od našeg koncepta, nema argumenta da smo nešto pogrešno uradili

Opredijelili smo se da danas izađemo na press konferenciju da izbjegnemo sva ona pojedinačna pitanja na koja treba ponuditi odgovore, rekao je Nikšić

Sa današnje press konferencije. N. Šaljić

E. Ć.

25.8.2023

Predstavnici stranaka trojke održali su press konferenciju u Sarajevu u centrali Socijaldemokratske partije.

Medijima će se obratiti Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, lider NiP-a Elmedin Konaković i predsjednik Naše stranke Edin Forto.

- Zadovoljstvo mi je da se danas vidimo. Opredijelili smo se da danas izađemo na press konferenciju da izbjegnemo sva ona pojedinačna pitanja na koja treba ponuditi odgovore - rekao je Nikšić na početku press konferencije.

Opredjeljenje trojke

Nikšić je naglasio kako je koncept trojke potpuno jasan već od ranije, te da oni ne odustaju od njega.

- Potpuno smo svjesni da smo u situaciji gdje se nije ništa dešavalo, da se nisu donosili zakoni, da su bile blokade, gdje smo i mi svjesni da, kada bismo se i mi tako ponašali, tuk na utuk, na kraju od toga sigurno građani ne bi imali nikakve koristi. 

Naše opredjeljenje je da smo svjesni odgovornosti, da želimo raditi, u vlast smo ušli ne da bismo nešto blokirali nego da pokušamo raditi na rješavaju evropske perspektive BiH. 

Svjesni smo odgovornosti i želimo raditi. Nismo ušli u vlast da bismo nešto blokirali, nego baš suprotno, da bismo pokušavali riješavati stvari, raditi na EU perspektivi BiH, ali i da rješavamo svakodnevne probleme građana.

Vidjeli ste, kako smo mi napadnuti od opozicije u Federaciji, Milorad Dodik je napadnut u RS. I to, zapravo, pokazuje da dogovori, razgovori i kompromisi podrazumijevaju da svako nešto daje, ali i da se nečega odrekne, a na kraju i da neko nešto dobije.

U koštac s kriminalom i korupcijom

Nama je cilj da na kraju dobiju građani Bosne i Hercegovine i da osjete EU perspektivu - naveo je on.

Rekao je i kako ne postoji argument da su uradili pogrešno u periodu iza njih. 

- Nema argumenta da smo nešto pogrešno uradili, a sada govore da ćemo nešto prodati i izdati. Kao što nismo do sada, nećemo ni od sada praviti trule kompromise kada je u pitanju Bosna i Hercegovina - naveo je on.

Nikšić je kazao i kako su politike dijaloga počele davati rezultata, a potom je naveo jedan primjer malverzacija koje su se dešavale.

- Ja ću se zadržati na jednom primjeru. Agencija koja bi trebala da provodi zakon. U Agenciji koja bi trebala upravljati nezakonito oduzetom imovinom smo zatekli haos. 

Tu ima materijala jedan “tamić”, da vidite kako se upravljalo imovinom koja je oduzeta pravosnažnim presudama od onih ljudi koji su je stekli krivičnim djelom. Ovih dana se to dokumentuje i bit će predato nadležnim organima. 

Nismo mi ti koji sudimo, istražujemo, ali ćemo sva saznanja slati. Drago mi je da građani prepoznaju našu spremnost da se uhvatimo u koštac s kriminalom i korupcijom - rekao je Nikšić.

Nakon Nikšića, medijima se obratio Elmedin Konaković.

Konaković: BiH ima momentum zbog agresije na Ukrajinu. N. Šaljić

Konaković je iskoristio priliku da ponovi kako Bosna i Hercegovina ima momentum zbog agresije na Ukrajinu.

- BiH je u proteklih 10 godina falilo lidera koji ljudima neće pričati ono što im treba da ostanu na vlasti nego im pričati istinu i o tome da mora biti kompromisa. Ovo je zemlja u kojoj nema niti jedna odluka bez da se o njoj dogovore svi narodi i građani - rekao je Konaković.

Konaković je kazao kako je "režim" pokušao sve da teorijama o izdaji pokuša srušiti koncept trojke.

- Sve im je palo u vodu. Krenuli smo s narativom kojim smo tražili više od EU za više integracije.

Prvi signal stigao je kada je BiH dobia 333 miliona eura od EU. To je 57 posto od ukupnih sredstava za Zapadni Balkan. 

Nije to novac koji suštinski mijenja ekonomiju BiH, ali je indikator. EU sprema veliki paket za Zapadni Balkan. To je novac koji treba kreirati nova radna mjesta, povećanje plaća. Ako se zbog toga izgubi neki glas, to me ne zanima - kazao je Konaković.

Konaković je potom govorio o kriminalu koji je, navodno, počinio bivši direktor "Autocesta" Elmedin Voloder.

- Kada je bio dan glasanja za Vladu FBiH, govorio sam da direktor "Autocesta" ide i nudi ogromne cifre kako bi u Klubu Bošnjaka napravili klub, kupujući Muju, Šilju, Nijaza i druge. I da tako zaustave imenovanje Vlade. Slušao sam o ogromnim ciframa, danas se čudim što nisu nudili više - izjavio je on.

Naveo je kako takav kriminal nikad nije viđen u BiH. Dao je i primjer za koji ima dokumente.

- Na jednom projektu, trasa Vranduk – Ponirak koja je trebala biti dužine pet kilometara.

To je prvo koštalo 76 miliona eura. Izgradili su 41 posto i potrošli kompletan novac. Onda je najavljeno dodatnih radova 98 miliona eura. 

Nisam nikad vidio bahatiji kriminal. On je bio ubijeđen da neće biti smijenjen, jer ne bi nikad potpisao ovakav ugovor u kojem je konsultant firma čiji je vlasnik bio upravo taj direktor - naveo je Konaković.

Konaković je rekao da je danas dobio papire iz Elektroprivrede BiH. 

- Tamo su štete mjerene u milijardama. Dakle, ovaj čovjek je pokušao ukrasti porodiljske naknade za godinu. Gotovo 200 miliona treba za to - poručio je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.