UPUĆENE I POHVALE

Pismo Marfija i Satlera upućeno Nikšiću izazvalo mnoštvo reakcija: Kome smeta ukazivanje na probleme građana

Istina, ukazali su na probleme gdje BiH kaska, a njihovo rješavanje donosi dobrobit svim građanima BiH

Nikšić, Satler i Marfi: Fotografija s jedne od press konferencija. N. Šaljić

N. Aj.

5.9.2023

Predsjednik Narodne skupštine manjeg bh. entiteta Republika Srpska Nenad Stevandić osvrnuo se na pismo koje su ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) uputili premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću.

"Sprovode njihovu volju"

Rekao je da pismo liči na "pismo direktora" te da "ambasadori sada pišu samo onima koji moraju da sprovode njihovu volju".

- Pošto u RS više takvih nema, jer smo mi demokratsko društvo koje sprovodi odluke Narodne skupštine i institucija, ostala im je Federacija da se na njima dokazuju i da od njih traže da rade ono šta oni hoće - rekao je Stevandić novinarima u Banjoj Luci.


Dočekano "na nož"

Ovo pismo Marfija i Satlera očigledno je izazvalo mnoštvo reakcija, posebno protivnika "trojke" u oba entiteta. Iako su pisma ambasadora uobičajna i čak pohvalna jer se zaista zanimaju za situaciju u našoj državi želeći joj pomoći na njenom putu ka EU, posljednje pismo dočekano je "na nož".

Dok neki tvrde da su u njemu sadržane upute odnosno tkz. "program rada", ambasadori Marfi i Satler pohvalili su dosadašnje napore Vlade FBiH, na čelu s Nikšićem, na urađenom od preuzimanja mandata. Istina, ukazali su na probleme gdje BiH kaska, a njihovo rješavanje donosi samo dobrobit svim građanima BiH. Ko može u tome problem vidjeti?!

Istovremeno, dok Stevandić tvrdi da je u entitetu RS demokratsko društvo, ranije je predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik predložio da se prekinu diplomatski odnosi s pojedinim ambasadama poput Velike Britanije i SAD. A zbog koraka načinjenih posljednjih mjeseci izgubili su i dobar dio finansija koje su dolazile iz Evropske unije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.