Do prije godinu dana tjestenina je bila sinonim za jeftinu namirnicu i smatrala se nečim što si svako može priuštiti. Međutim, ako je suditi prema kretanjima na svjetskom tržištu, to će se uskoro i kod nas promijeniti. Zbog nestašice i loše kvalitete durum pšenice od koje se proizvodi tjestenina, već krajem oktobra na policama bi potrošače mogle zateći nove, više cijene tog proizvoda.
Od narodnog jela do luksuza koji mnogi više ne mogu priuštiti. Vremena kada je kesa makarona koštala tek nešto više od marku davno su iza nas. Pojedini proizvođači već su podigli cijene, a novo poskupljenje se sprema.
Bosna i Hercegovina nema svoju proizvodnju durum pšenice koja se koristi za proizvodnju tjestenine, zbog čega se oslanja na uvoz. Cijena uvozne skočila je od 30 do 40 posto, objašnjavaju domaći proizvođači tjestenine.
Međunarodni savjet za žitarice predviđa da će globalna proizvodnja duruma za 2023/24 biti najniža u 22 godine, čime će svjetske zalihe da budu najmanje u tri decenije, a to znači da poskupljenjima ni izbliza nije kraj.