ZBOG VIDLJIVOG NAPRETKA

Konaković: Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU tražili od Borelja da se što prije otvore pregovori sa BiH

Pred našom zemljom je historijska prilika, a na političarima historijska odgovornost da tu priliku iskoriste, poručio je

Elmedin Konaković. N. Šaljić / Avaz

S. S.

3.10.2023

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković saopćio je da su ministri vanjskih poslova zemalja članica EU  poslali pismo visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozepu Borelju (Josep Borrell) u kojem traže da EU što prije, već do kraja ove godine, otvori pregovore o članstvu sa Bosnom i Hercegovinom.

- U pismu konstatuju da je napravljen vidljiv napredak u mandatu ovog Vijeća ministara, da je učinjeno više za ovih 8 mjeseci nego ranije kroz godine. U pismu se još kaže da takve rezultate treba nagraditi i ohrabriti da se proces nastavi i dalje, a u isto vrijeme kažu da bi odgađanje ovakve odluke bio vjetar u leđa onim snagama koje nisu proevropske.

Zahvalio se kolegama i kolegicama Tanji Fajon, Gordanu Grliću-Radmanu, Antoniju Tajaniju, Aleksanderu Šalenbergu, Giorgosu Gerapetritisu, Janu Lipavskom i Miroslavu Vlačovskom koji su potpisnici pisma.

- Pred našom zemljom je historijska prilika, a na političarima historijska odgovornost da tu priliku iskoriste. Zbog svih dobrih ljudi Bosne i Hercegovine, zbog mladosti koja u ovoj zemlji treba da ostane i u njoj gradi svoju budućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.