OD 14. DO 16. NOVEMBRA

U Sarajevu 105. Rose-Roth seminar: Stabilna i sigurna BiH vodi stabilnosti regije i Evrope

Tema seminara je "Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan u nestabilnom međunarodnom sigurnosnom okruženju"

Sa otvaranja seminara. Fena

Anadolija

14.11.2023

U Sarajevu je počeo 105. Rose-Roth seminar, koji organizuje Parlamentarna skupština NATO-a (PS NATO) u saradnji s Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

Značajni reformski iskoraci

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u obraćanju na otvaranju seminara kazala je kako je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine napravilo značajne reformske iskorake, kao što su potpuno usklađivanje vanjskopolitičkih stajališta sa stajalištima Evropske unije, unapređenje vladavine prava, borba protiv korupcije, jačanje ekonomske stabilnosti te izgradnja inkluzivnog i funkcionalnog društva.

- Naš napor i volju da ubrzamo evropski put naše zemlje prepoznala je i Evropska komisija u Izvještaju o Bosni i Hercegovini za 2023. godinu. Izvještaj je rezultat dobrih politika dogovora, kompromisa i konsenzusa, što nas je dodatno ohrabrilo da bez odgađanja nastavimo u pravom smjeru i pristupimo provođenju preostalih reformi do kraja ove godine, posebno kada je riječ o zakonskim rješenjima koja su u završnoj fazi usuglašavanja kao i odluci o FRONTEX-u i imenovanju IPA koordinatora za pretpristupnu pomoć - kazala je Krišto.

Put BiH u EU i NATO

Istakla je kako je Bosna i Hercegovina država triju konstitutivnih naroda – Hrvata, Bošnjaka i Srba i svih drugih koji u njoj žive te se o svakom političkom pitanju mora imati puni konsenzus, uključujući i pitanje puta u NATO.

Izrazila je uvjerenje da će u Bosni i Hercegovini doći i do konsenzusa o putu u NATO, kao u slučaju puta u EU, jer je riječ o kompatibilnim procesima koji dijele vrijednosti slobode, demokracije i pluralizma.

Navela je da stabilna i sigurna Bosna i Hercegovina u konačnici vodi stabilnosti regije i Evrope.

Tema 105. Rose-Roth seminara, koji se održava od 14. do 16. novembra, jeste "Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan u nestabilnom međunarodnom sigurnosnom okruženju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.