SARAJEVO

Bećirović: Interes BiH je jačanje ekonomske saradnje s Katarom

Denis Bećirović poželio je ambasadoru Al-Atiji uspješnu diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini

Denis Bećirović i Mešal Ali Mohamed Abdulah Al-Attijah. Predsjedništvo BiH

S. S.

14.11.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Države Katar u Bosni i Hercegovini Mešala Ali Mohameda Abdulaha Al-Atiju (Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah).

Denis Bećirović poželio je ambasadoru Al-Atiji uspješnu diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini. Ambasador Al-Atija prenio je Bećiroviću pozdrave emira Države Katar, Njegove Visosti šeika Tamima bin Hameda Al-Tanija.

Tokom razgovora izražena je spremnost da se dodatno učvrsti dobra bilateralna saradnja koja je prisutna u kontinuitetu trideset godina. Konstatirano je da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, ali da je potrebno dodatno unaprijediti i ekonomske odnose. Između ostalog, naglašeno je da postoje i brojne mogućnosti saradnje između dvije zemlje, a posebno u turizmu u koji Država Katar želi značajno ulagati u budućnosti. Mogućnosti ulaganja postoje i u oblasti energetike, prehrambene industrije, infrastrukturnih projekata i namjenske industrije.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozdravio je odluku Države Katar o liberalizaciji viznog režima prema državljanima Bosne i Hercegovine, što je omogućilo dobijanje besplatne vize na aerodromu pri ulasku u zemlju.

U okviru dugogodišnje saradnje dvije zemlje, Država Katar je i bilateralno i u okviru Organizacije islamske konferencije pružala podršku Bosni i Hercegovini u različitim oblastima. Između ostalog, sagovornici su konstatirali da je do sada realiziran veći broj posjeta na visokom i najvišem nivou, te da bi se sa takvom praksom trebalo nastaviti i u narednom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.