ODRŽANA RADIONICA

Novi projekt samozapošljavanja u Trebinju: Za pokretanje biznisa dodijeljeno 100.000 KM

Fond sredstava po korisniku kreće se od 10.000 do 12.000 maraka

Aplikanti koji su prošli održali radionicu. Avaz

P. Mucović

9.12.2023

Gradska uprava Trebinje započinje novi projekt samozapošljavanja u ovom gradu, u kojem će ovoga puta za pokretače vlastitog biznisa biti dodijeljeno 100.000 maraka. Sve se radi u okviru Projekta samozapošljavanja nezaposlenih žena i marginaliziranih grupa, a sredstva će se donirati u saradnji s USAID-om, po principu ravnomjerne raspodjele.

Traje godinu

Povodom toga je u Gradskoj upravi Trebinje održana radionica za pisanje biznis plana za aplikante koji su prošli provjeru po Javnom pozivu za nezaposlena lica za korištenje sredstava za samozapošljavanje iz fonda za marginalizirane grupe žena i pripadnike drugih marginaliziranih grupa nastalog udruženim sredstvima Grada Trebinja i USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava (INSPIRE).

Prema riječima Bojana Vučurevića, načelnika Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo u Gradskoj upravi Trebinja, 11 aplikanata zadovoljilo je uvjete javnog poziva.

- Nakon obuke Razvojna agencija grada Trebinja bit će na usluzi svim aplikantima za izradu biznis plana i planova za razvoj njihovih poslovnih ideja. Ne kažem da će svi oni dobiti sredstva, ali je moguće da ostvare dosta, jer je fond predviđen od 10.000 do 12.000 maraka po korisniku, a cjelokupan projekat traje godinu - istakao je Vučurević.

On ističe da su USAID i Grad Trebinje u javnom pozivu učestvovali sa po 50.000 KM, dok je fond sredstava po korisniku od 10.000 do 12.000 maraka.

Javni poziv

Milorad Vučković iz Trebinja jedan je od aplikanata koji su prošli uvjete javnog poziva. Ideja je da otvori servis za čišćenje.

- Mislim da je to potrebno gradu. Planirao sam otvoriti servis za čišćenje namještaja baziranog na tekstilu, automobile i slično. Ako bih kasnije proširio biznis, još nekoga bih zaposlio - kazao je on.

14 aplikanata

Na Javni poziv na osnovu Poduzetničkog fonda za marginalizirane grupe žena i pripadnike drugih marginaliziranih grupa nastalog udruženim sredstvima Grada Trebinja i USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava prijavilo se 14 aplikanata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.