ISPOVIJEST

Marko Resković u svijet filma zakoračio s 13 godina: Kino sam toliko zavolio da sam bukvalno iz sale išao u školu

Veže me neka magija za ovo mjesto, srodio sam se s njim, a, ako dočekam penziju, vjerujem da će i tada moja ljubav biti ista, zaključio je Resković

Resković više od četiri decenije kinooperater. Avaz

P. Mucović

22.12.2023

Marko Resković za mnoge Trebinjce sinonim je za kino, prvu ljubav, držanje za ruke u mraku, pa i prvi poljubac. Prema riječima Reskovića, u svijet kina, tj. kratkometražnih projekcija, pozorišnih predstava i drugih kulturnih dešavanja zakoračio je s nekih 13 godina.

Motao traku

- Uvijek sam obožavao filmove. Odrastao sam u naselju Bregovi i stalno sam se vrtio oko Doma kulture ne bih li ušao bez karte. Međutim, da bi me pustili, morao sam i ponešto da im pomognem. Rado sam prihvatio takav redoslijed stvari, njima je trebalo radnika, a meni slobodnih ulazaka - prisjeća se Marko, koji ima više od četiri decenije iskustva kinooperatera i rada na održavanju trebinjskog Doma kulture.

Kaže da za sve to vrijeme doživljaj kina kao druge kuće u njemu nikada nije presahnuo.

- Kino sam toliko zavolio da sam bukvalno iz sale išao u školu te joj se nakon nastave jureći vraćao, a poslu kinooperatera me naučio Suljo Pivodić. Pogledao sam svaki film, uživao sam u tome. Kinosala uvijek je bila puna. Još dok sam išao u školu, radio sam kao kinooperater. Prvo sam motao traku, a tek kad sam to savladao, mogao sam da sjednem za mašinu. Znao se redoslijed. Sa 15 godina sam održavao red u kinu - govori Resković.

Projekcije su puštali svaki dan u tri termina 16, 18 i 20 sati, nije se pravila pauza, a ljeti su filmove puštali na otvorenom, u Ljetnom kinu u Kastelu, gdje su imali stari projektor koji je umjesto lampe imao ugljene i, kad su gorjeli, davali su svjetlost mašini za projekciju filma.

Drugi dom

- Kino je i danas moj drugi dom. Zapravo i jeste moj dom. U Domu kulture i živim nekih 20 godina i ovo je moja kuća. I sada pogledam svaki film i prema svemu ovdje se odnosim s poštovanjem. Volim da se sve odradi temeljito i kako treba. Ništa se u tom smislu nije promijenilo. Nikada nisam razmišljao o napuštanju kina. Veže me neka magija za ovo mjesto, srodio sam se s njim. Ako dočekam penziju, vjerujem da će i tada moja ljubav biti ista - kaže Resković.

Kino je, dodaje, nekada imalo veću draž. Bilo je prozor u svijet, izlazak. Danas je sve dostupno, čak i najnoviji filmovi se pogledaju prije nego što stignu u kina, iako ugođaj nikada ne može biti isti.

Upoznavanje supruge

Iako mu je čitav život vezan za kino, Marko je svoju suprugu upoznao van kinodvorane.

- Interesantno, suprugu nisam upoznao u kinu, već, igrom slučaja, na jednom ispraćaju za vojsku, gdje sam radio ozvučenje. Ali zato je kasnije moja Goga dolazila stalno u kino. Sjedila je sa mnom u projekciji, gdje smo se jedino i mogli vidjeti budući da sam svaku noć radio. Uvijek bi donosila kolače koje smo jeli s prijateljima, a njene poslastice ni danas se ne zaboravljaju - prisjetio se Resković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.