Naši građani, tradicionalno, u velikom broju novogodišnje praznike dočekuju u porodičnom okruženju i društvu prijatelja, kada se priprema i nešto bogatija trpeza, počevši od pečenja od raznih vrsta mesa, meze sa suhomesnatim i mliječnim proizvodima, kolača, ali i pića.
Dok traju posljednje pripreme za novogodišnji sto, dotle su brojni građani svjesni činjenice da će njihova praznična trpeza biti znatno skuplja nego prošle godine.
Razlog za to su potrošačke cijene koje praktično variraju na dnevnoj bazi.
Tako je već neko vrijeme poznata činjenica da kilogram svježe janjetine košta više od 20 KM, a pečenja i 55 KM po kilogramu. Nisu puno jeftiniji ni teleće ili juneće meso, odnosno pečenje, dok su suhomesnati proizvodi ove zime, također, postali luksuz i nedostižni su za brojne građane.
Iz svih udruženja potrošača naglašavaju da novogodišnja korpa nikad nije bila skuplja te da će većina građana praznike proslaviti skromno.