POTVRĐENO ZA "AVAZ"

FUP podnio novi izvještaj protiv Ibrahima Hadžibajrića: Dao 100.000 KM za kupovinu pušaka

Prikupljena je značajna dokumentacija i saslušan veći broj svjedoka

Ibrahim Hadžibajrić. Fena

Miralem  Aščić

12.1.2024

Federalna uprava policije je danas je podnijela novi izvještaj protiv Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

Izvještaj je podnesen nakon što su u prethodnom periodu policijski službenici proveli mjere i radnje prema nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo kojom prilikom je prikupljena značajna dokumentacija i saslušan veći broj svjedoka.

- Ibrahim Hadzibajrić se sumnjiči da je zloupotrijebio službeni položaj prvo zaključivanjem Sporazuma s Udruženjem Klub za praktično streljaštvo i taktički trening POINT iz Sarajeva. Taj sporazum je kasnije korišten prilikom neposredne dodjele u zakup poslovnog prostora - magacina u podrumu grade Općine Stari Grad, u svrhu prikazivanja navedenog udruženja kao "Udruženja od posebnog interesa", a potom i prilikom dodjele novčanih sredstava u iznosu od 20.000 KM dana 15. juna 2022. godine kao i iznosa od 80.000 KM dana 16. juna 2022.godine, a koja novčana sredstva su od Udruženja Klub za praktično streljaštvo i taktički trening POINT iz Sarajeva, uz znanje prijavljenog Hadžibajrića, iskorištena za kupovinu naoružanja, koje je potom i uskladišteno u prostor koji je Općina Stari Grad dala u zakup navedenom Udruženju - navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Faksimil novog izvještaja FUP-a. Avaz

Podsjećamo, Ibrahim Hadžibajrić se tereti za izborne prevare, kao i za nenamjensko trošenje 154.721 KM. Osumnjičen je i za primanje mita u iznosu od 150.000 KM. Blokirani su mu računi i imovina u Hrvatskoj.

On se od maja prošle godine nalazi u KPZ Zenica.

Inače, Hadžibajrića su na Skyu zvali Beg i Hadžija, što je u sudnici pročitao tužilac Darko Soldat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.