NOVI POKUŠAJ

Ponovo zakazana sjednica Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma PFBiH

Izmjenama Poslovnika se pokušava deblokirati rad Ustavnopravne komisije, ali i drugih komisija

Predstavnički dom PFBiH. Fena

S. S.

15.1.2024

Ponovo je zakazana sjednica Zakonodavne-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se naći izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma FBiH.

Izmjenama Poslovnika se pokušava deblokirati rad Ustavnopravne komisije, ali i drugih komisija. Tako bi se eventualnim izmjenama Poslovnika lakše popunila upražnjena mjesta u komisijama, koja su nastala nakon što su se pojedini zastupnici odrekli mandata u Predstavničkom domu PSBiH zbog funkcija u izvršnoj vlasti ili imenovanja na ambasadorske pozicije.

No, kako je u Ustavnopravnoj komisiji ostalo nekoliko upražnjenih mjesta, opozicija se ne pojavljuje na sjednici ove Komisije i time ruši kvorum. Ova komisija zbog toga mjesecima nije zasjedala i ne može da se bavi brojnim tekućim pitanjima, a između ostalog i imenovanjem sudije Ustavnog suda BiH.

Na ranijim sjednicama koje je zakazao predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije Belmin Zukan (SDP) nije se pojavljivala opozicija, zbog čega se nisu mogle održati, a da li će sada biti nešto drugačije, ostaje da se vidi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.