SINDIKAT BHRT-A

Merima Kurtović-Pašalić za "Avaz": Agonija traje predugo, s BHRT-om gase se sve komunikacije

Uposlenici su baš u teškoj situaciji, i materijalnoj, i svakoj drugoj, rekla je

Merima Kurtović-Pašalić. Fena

Alen Bajramovic

17.1.2024

Opstanak javnog servisa države BiH i dalje je neizvjestan, kazala nam je predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Merima Kurtović-Pašalić. Uprkos svim upozorenjima još nije riješeno ni privremeno finansiranje, što BHRT, ali i kompletan sistem vodi ka gašenju.

- Agonija traje predugo, a to utječe i na zdravlje ljudi. Uposlenici su baš u teškoj situaciji, i materijalnoj, i svakoj drugoj. Osipa nam se vrijedan kadar. Ovo je sramota svih, onih koji su mogli riješiti stabilno finansiranje, a nisu. Trpiti se dalje ne može. Tražimo rješenje, potpisivanje ugovora o prikupljanju i raspodjeli RTV takse na pravedniji način, a ne kao do sada. Ima nekih modela, sadašnja politička struktura nudi neka rješenja i od njihovih odluka će zavisiti naši daljnji koraci - ističe Kurtović-Pašalić.

Kontinuirana upozorenja

Ipak, rješenje se ne može čekati dugo, kontinuirano upozoravaju radnici, ne štedeći kritike ni na račun vlastitog, ali ni menadžmenata entitetskih televizija.

- Žao mi je što građani ne razumiju da bez RTV signala s predajnika Javnog servisa nema ni drugih komunikacija. Ni interneta, mobilne telefonije, kablovskih operatera. S BHRT-om gasi se sve, jer za onih 7,5 KM takse građanin plaća pristup svemu tome – dodaje Kurtović-Pašalić.

Sutra zasjeda Komisija za komunikacije i saobraćaj Parlamentarne skupštine BiH kojoj bi trebali prisustvovati i predstavnici Sindikata. Upravni odbor Sindikata u stalnom je zasjedanju.

- Pratimo sve aktivnosti menadžmenata BHRT-a i entitetskih emitera, ali i političara koji su plaćeni da iznađu rješenje za spas Javnog servisa BiH. Ne želimo prihvatiti da su preplaćeni i u državnim institucijama, na funkcijama, a oni koji vuku, kotačići, novinari, kamermani, tonci, montažeri, administracija … rade za 600, 700, 800 maraka, a u najboljem slučaju za prosječnu plaću – kaže Kurtović-Pašalić.

Jasna situacija

Pojašnjava da je situacija potpuno jasna, nakon što je RTRS zabilježio dobitak od gotovo 50, a FTV od 20 miliona KM, dok BHRT istovremeno iskazuje gubitak od približno 70 miliona maraka.

- Duboko smo razočarani poslovodstvom i sindikatom RTV FBiH, koji nas navodno podržavaju, a istovremeno zadržavaju novac za naše plaće i doprinose. Oni obmanjuju javnost plasirajući neistine u programu kojima nanose štetu BHRT-u. Mi nismo niti možemo biti komercijalna televizija, moramo proizvoditi edukativne, obrazovne, dječije, kulturne, sportske sadržaje, a za to nemamo novac. Mi nemamo novac ni za obaveze, plaće i doprinose, a druga dva emitera raspolažu  našim novcem. RTRS je 50 miliona u plusu, RTV FBiH 20 miliona, dok BHRT ima minus 70 miliona KM. Neka neko na to odgovori, a Tužilaštvo i finansijska policija neka provjere šta je s tim novcem – dodaje Kurtović-Pašalić.

BHRT, kao sljednik nekadašnje RTV Sarajevo, a potom i RTV BiH, raspolaže i ogromnom arhivom, koja ne predstavlja samo kulturno blago BiH, već dokazuje da je BHRT državna institucija od velikog značaja, pa je zbog toga i među uvjetima na evropskom putu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.