UKLANJANJE PASA

Halil Kulin iz Goražda danima traga za ljubimcem: Svima nam smetaju lutalice, ali nestao je i moj pas

Bio je u kapiji, jedino je ljudski faktor mogao prići da je otvori, tvrdi Kulin za portal "Avaza"

Kulin: Nestao mu pas Megi. Facebook

Alen Bajramovic

30.1.2024

Ograničeni kapaciteti savremenog azila za pse na periferiji grada nisu dovoljni za problem napuštenih pasa na goraždanskim ulicama, pa je Gradska uprava u Goraždu pronašla način kako da ga riješi. 

Angažirano je JKP “Glog” iz Istočnog Starog Grada da lutalice ukloni s ulica, ali nakon akcije koja je provedena prije 12 dana jedan broj Goraždana tvrdi da su odvedeni i njihovi ljubimci. Halil Kulin već danima pokušava pronaći svog Megija. 

Mi sumnjamo

Kući su ga, kaže, donijela djeca, igrala se s njim, pa je ubrzo postao njihov kućni ljubimac bez kojeg mu je sad jako teško.

- Bio je štene od 5-6 mjeseci kad je došao. Vakcinisali smo ga, uradili sterilizaciju i donijeli ga da se oporavi, kako bismo ga čipovali. Bio je u kapiji, jedino je ljudski faktor mogao prići da je otvori. Taj dan je neko organizovao akciju kupljenja tih pasa lutalica, tako da je i moj pas nestao. Mi sumnjamo da su ga oni pokupili – priča Kulin za portal "Avaza".

Informacije pokušava dobiti i od vlasti, i od policije, obišao je azil u Prači, išao i na Hrešu, ali mu tamo nije dozvoljen pristup.

- Ja se slažem s tim, svima nama smetaju lutalice i niko nema ništa protiv da se to riješi na human način. I mi ćemo pomoći. Ali pokupili su i ljubimce, a problematični psi su i dalje u gradu, napadaju djecu. Niko neće da mi kaže gdje su sada smješteni ti psi – dodaje Kulin.

Podnesene tužbe

Iz Gradske uprave kažu da su proteklih mjeseci imali niz poziva, primjedbi, pa i tužbi građana Goražda, koji su doživjeli napade pasa lutalica. Devet osoba podnijelo je tužbe za naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica, a jedno dijete je doživjelo i psihički šok.

- Grad je morao reagirati, pa je JKP “Glog” angažirano da skloni pse lutalice sa ulica grada. Iako smo deklarisani prijatelji životinja, od sigurnosti i zdravlja naših građana nema bitnijeg – kazali su nam u Gradskoj upravi.

Nestali pas Megi. Facebook

Podsjećaju da je upravo u Goraždu osnovan jedan od najsavremenijih azila za pse, za čiji se rad mjesečno izdvaja 14.000 KM.

- Mi ćemo još jednom insistirati da se u azilu maksimalno angažiraju na pronalaženju udomitelja kako bi kapaciteti azila bili rasterećeni. Ponovno apeliramo na građanstvo da, ukoliko primijete nelegalan dovoz napuštenih pasa na naš prostor, što je učestala praksa, da prijave te osobe ili barem dostave registraciju njihovog vozila.

Molimo još jednom i policijske strukture da nam u ovome pomognu. Ističemo također da paušalne informacije ne doprinose rješavanju problema. Svako ko smatra da je oštećen, jer mu je pas odveden, kao dokaz o vlasništvu mora posjedovati pasoš psa, odnosno mikročip i imati dokaz da je pas vakcinisan protiv rabiesa, odnosno bjesnila. Grad Goražde će pokušati da dogovori saradnju i s organizacijom “Dogs Trust”, da nam pomognu barem kroz program sterilizacije napuštenih pasa – navodi se u informaciji iz Gradske uprave Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.