ZELENO SVJETLO

Profesor Faris Kočan iz Ljubljane za "Avaz": Sa "3+1" uvjetima moguć napredak BiH

On podsjeća da niz država, poput Austrije, Slovenije, Hrvatske i drugih traže pozitivnu odluku Evropskog vijeća u martu

Faris Kočan. Facebook

Alen Bajramovic

14.2.2024

Iako u ovom trenutku ne vidi političku volju unutar države da se ispune uvjeti potrebni za početak pregovora o članstvu BiH u EU, profesor Fakulteta društvenih nauka Unverziteta u Ljubljani Faris Kočan smatra da ipak postoji nada da u martu dobijemo "zeleno svjetlo". Ta nada je pojačana nakon nedavne posjete izvršne direktorice za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Ajhorst (Eichorst) BiH, koja je zatražila napredak po pitanju početka pregovora sa FRONTEX-om, te usvajanja zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zakona o sukobu interesa i zakona o sudovima BiH.

- Nadam se da će doći barem do napretka na ovim "3+1" uvjetima, s kojim bi EU otvorila vrata početku pregovora. To bi bio i pozitivan signal i Evropi i bh. društvu sa domaćeg političkog parketa da ipak postoji način funkcionalne saradnje i da postoje zajednički ciljevi – kaže profesor Kočan.

On podsjeća da niz država, poput Austrije, Slovenije, Hrvatske i drugih traže pozitivnu odluku Evropskog vijeća u martu, ali i na rezerviranost Holandije koja insistira na intenzivnijem ispunjavanju reformske agende, te se nada da vlasti BiH neće potvrditi stavove da BiH još nije zaslužila otvaranje pregovaračkih poglavlja.

- U slučaju početka pregovora BiH ima otvorenih 13 od 14 prioriteta, koje je Evropska komisija tražila još 2019. godine. To je okvir u kojem bi politička elita trebala praviti korake na putu ka članstvu u EU. Iako BiH ima historijsku šansu, neizvjesno je koliko za tako nešto postoji političke volje, prvenstveno u RS – ističe Kočan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.