PROJEKTI

U Domu zdravlja Mostar otvoren Zrakoplovno-medicinski centar

Obavljat će ljekarske preglede pilota, kopilota, kontrolora leta

Mostar - Avaz
Mostar - Avaz
Mostar - Avaz
Mostar - Avaz
Mostar - Avaz
Meliha Smajkic

29.2.2024

U Mostaru je danas otvoren Zrakoplovno-medicinski centar u kojem će se obavljati ljekarski pregledi zrakoplovno-tehničkog osoblja. Drugi je to takav Centar u FBiH, koji će djelovati pod okriljem Doma zdravlja Mostar, kao ustanove koja je za to stekla uvjete po ovlaštenju Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA).

Direktorica Doma zdravlja Mostar, dr. Kristina Bevanda kazala je kako su za realizaciju ovog projekta uloženi višemjesečni napori, ali i edukacija osoblja.

Nove usluge

- Iza cijele priče je osnovna misao bila ta da pokušamo na tržištu ostvariti što više možemo, kako bismo što manje ovisili o Zavodu za zdravstveno osiguranje, odnosno kako bismo uspjeli nadomjestiti onu razliku koja nam se javlja u finansijskim sredstvima na mjesečnom nivou. Tako da, evo, širenjem na sve vrste tržišta nudimo novu uslugu i pokušavamo da sustignemo ne samo naše prostore, nego i Evropu i, stoga, jako smo zadovoljni na današnji dan - kazala je dr. Bevanda.

Dr. Boženka Galić-Tirić, specijalistica medicine rada i ovlašteni aeromedicinski ispitivač koja je bila na edukaciji u Direkciji za civilnu avijaciju u Beogradu navela je da je ovo veliki uspjeh Službe za zdravstvenu zaštitu radnika Doma zdravlja Mostar na čijem je čelu.

- Otvaranjem ovog Centra i ambulante za pomorsku medicinu mi smo, zapravo, zaokružili jednu priču i mislim da smo jedina služba gdje na jednom mjestu možete dobiti ljekarska uvjerenja kada je riječ o kopnenom, zračnom i pomorskom prometu - navela je ona.

Pojasnila je da će u Centru biti obavljani pregledi za pilote, kopilote, kontrole leta, ali i sportske rekreativce.

Detaljni pregledi

- Ovlašteni smo za inicijalne pregledi, odnosno one prije zasnivanja radnog odnosa, kao i periodične, koji su propisani zakonom. Ti pregledi su vrlo detaljni, a nakon što budu obavljeni, slijedi kontrola, odnosno zeleno svjetlo u konačnici daje ovlašteni ljekar Direkcije za civilnu avijaciju BiH - kazala je dr. Galić-Tirić.

Otvaranju Centra prisustvovao je kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite dr. Milenko Bevanda koji je ocijenio da je Dom zdravlja Mostar ovim činom napravio veliki iskorak. Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić je naglasio kako je ova priča očiti primjer dobre saradnje više nivoa, odnosno Doma zdravlja, Grada Mostara i BHANSA-e sa sjedištem u Mostaru, a u kojoj je Centar za školovanje kontrolora zračnog prometa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.