PROJEKAT U CIJELOJ BIH

Udruženje kriminalista, kriminologa i menadžera sigurnosti: Siromaštvo je postalo svakodnevnica, a primjeri često prisutni

BiH je potpisnica svih povelja i deklaracija na nivou UN-a i EU, koje se odnose na zaštitu ljudskih prava

Mirela Mujović. Avaz

Alen Bajramovic

15.4.2024

Udruženje kriminalista, kriminologa i menadžera sigurnosti BiH, uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, realizira projekat pod nazivom „Mladi - zaštitinici ljudskih prava“. Poseban značaj ovog projekta jeste educiranje mladih kroz realizaciju jednodnevnih treninga koji će se održati u Mostaru, 19. aprila, Sarajevu, 22. aprila i u Banja Luci 26. aprila.

- Naš cilj je osnaživanje kapaciteta mladih širom Bosne i Hercegovine u cilju unapređenja zaštite ljudskih prava kroz podizanje svijesti i edukaciju o ljudskim pravima s akcentom na pravima mladih. Stoga ih pozivamo da se prijave na naše treninge, ali i da posjete naše naloge na društvenim mrežama i sami se informišu kako, kao mlade osobe, mogu mijenjati svijet na bolje – kazala je predsjednica UKKMS BiH Mirela Mujović.

BiH je potpisnica svih povelja i deklaracija na nivou UN-a i EU, koje se odnose na zaštitu ljudskih prava, a zakonska regulativa prilagođena je tim dokumentima i smjernicama. Ipak, stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini usko je povezano s trenutnim društvenim, ekonomskim i političkim stanjem i u praksi nije na nivou kojeg zahtijeva proces pridruživanja EU. Iz Udruženja navode kako rezultati mnogih istraživanja pokazuju da su se socijalne nejednakosti značajno povećale, siromaštvo je postalo svakodnevnica, a primjeri nepravde i narušavanja ljudskih prava su često prisutni. Posebno su na udaru osjetljive kategorije, osobe sa invaliditetom, povratnici, mladi i žene, a poseban problem predstavlja i činjenica da se kroz obrazovanje ne radi dovoljno na promociji i zaštiti ljudskih prava kako pojedinca, tako i manjina i drugih ranjivih kategorija.

- Osim pasivnosti, mladi u Bosni i Hercegovini, iako imaju veliki broj mogućnosti da se educiraju kroz neformalno obrazovanje, često ne znaju ni da postoje takve prilike. Potrebno je da mladi razvijaju vještine kritičkog promišljanja, ali i da shvate, da ukoliko žele bolje društvo i bolje sutra, moraju i sami doprinijeti tome - naglašava Mujović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.