OSVRT

Zašto je ostanak Bakira i dinastije u opoziciji nacionalni interes Bošnjaka

U svemu ne treba zaboraviti da duboka država koju je SDA plela decenijama nije prazna floskula, ona postoji i djeluje svakodnevno

Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić. Facebook

Fadil Mandal

20.5.2024

Na pragu smo općinskih izbora u BiH, ali su političke i ekonomske teme koje se već nameću u javnom prostoru daleko od komunalnih pitanja poput izgradnje lokalnih puteva, snabdijevanja vodom, uređenja parkova ili asfaltiranja trotoara.

Još od pada s vlasti, prvo u Sarajevskom kantonu, a onda na državnom i federalnom nivou, iz sada opozicionih SDA i DF-a poput artiljerijskih salvi svakodnevno se širi spin o navodnim nacionalnim i državnim izdajama trojke (SDP, NiP i NS) i “nametnutoj” i “antiustavnoj” Vladi Federacije BiH, koju je, prema njima, samovoljno postavio visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), uz snažnu podršku i asistenciju američkog ambasadora Majkla Marfija (Michael Murphy).

Godine beznađa

Naravno, u pitanju je bezočna laž, jer ni Bakir Izetbegović - kojeg je Denis Bećirović naprosto devastirao na predsjedničkim izborima 2022. - ni Željko Komšić, koji je pupčanom vrpcom vezao DF i SDA, ne žele priznati da su konture i sastav novih vlasti odredili glasači na izborima, kažnjavajući istovremeno i SDA i DF za godine beznađa, stagnacije, sistemske korupcije, kriminala…

Dakle, pred kakvim su izborom građani u oktobru ove godine i šta bi dominantno trebalo odrediti njihove stranačke preferencije i na, ne tako dalekim, općim izborima 2026. godine?

Ako u dijelu javnosti ima nezadovoljstva onim što je trojka do sada uradila - a realno ima - da li je rješenje u povratku Bakira, dinastije i pratećih prikolica iz Stranke za BiH i DF-a u poziciju da ponovno odlučuju o sudbini Bošnjaka, ali i svih ostalih naroda i građana ove zemlje.

Zar je pamćenje naroda tako kratko da su spremni podržati povratak korumpirane i prema temeljnim interesima Bosne i Bošnjaka izdajničke vlasti i njene tridesetogodišnje vladavine.

Zar budućnost BiH ponovo u svojim rukama trebaju imati razne Osmice, Šahinpašići, Sarajlići, Novalići, Semiri Efendići, Skake, Memići, Hadžibajrići, Budnje, El-Šidiji i slični šampioni paraobavještajnog podzemlja, političkog klijentizma i pljačkaške privatizacije.

“Ševe” i politička ubistva

Kako ikome danas, i nakon svega, mogu biti prihvatljivi oni koji su naručivali i izvodili politička ubistva, organizirali zloglasne “Ševe” i kampove na Pogorelici, hapsili svoje političke oponente, pakovati optužnice, korumpirali zemlju od vrtića do državnog vrha. Njihov je krimen neoprostiv i trajan.

Čita li, uostalom, iko tekstove o Sky prepiskama i saradnji Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg prvog čovjeka OSA-e, i Ranka Debevca, bivšeg predsjednika Suda BiH? Pa oni su bili potpuno privatizirali obavještajni i sudski aparat, nezakonito su pratili i prisluškivali svoje kolege, nepodobne političare i novinare, čuvali su poslove narkomafije I to masno naplaćivali, a svoje su brojne leševe istovremeno pokušavali podmetnuti u tuđe dvorište.

Nije vlast trojke sveta krava. Griješe, povremeno su u defanzivi, znaju promašiti i s kadrovima, pristaju da igraju po matrici izdajnik - patriota, ne odgovaraju dovoljno glasno i nekako olahko prelaze preko ublehaške zamke u kojoj su lijenčine, demagozi i populisti poput Željka Komšića, ili kameni spavači i čuvari tuđih fotelja poput Šefika Džaferovića, važniji i bolji za ovu zemlju od jednog Nermina Nikšića, Zukana Heleza, Sabine Ćudić, Dine Konakovića, Vojina Mijatovića, Adnana Delića, Denisa Bećirovića, Dragana Miokovića ili Saše Magazinovića, koji, iako različitih političkih ideologija i s različitih pozicija, ipak, korak po korak, guraju historijski točak BiH naprijed prema Evropskoj uniji, vadeći je teškom mukom iz nacionalističkog i pljačkaškog gliba u koji su zemlju doveli i politika SDA s Bakirom Izetbegovićem na čelu i njihovi decenijski partneri iz SNSD-a i HDZ-a.

Uostalom, zar smo tako brzo zaboravili Bakirovu suprugu Sebiju, njene lažne diplome, zatvoreni KCUS u vrijeme pandemije koronavirusa, mrtve sugrađane, bahaćenje po vilama na Poljinama, parkirani skupocjeni džip u Titovoj na trotoaru, skupe torbice i markiranu odjeću…

Zar se više niko ne sjeća “vreće zlata za moga Bakira” i historijske izdaje revizije tužbe protiv Srbije za genocid i agresiju, te teških obmana i laži na skupu u Vijećnici? Zar nas ništa nije dozvala pameti afera “Respiratori”, trebaju li gradonačelnike Sarajeva i postavljanja u policijskom i sudskom sistemu opet zavrtanjem ruku i ucjenama kontrolirati i određivati notorni Asim Sarajlić, nekada prvi do Bakira, i Bakirov kućni obavještajac Osman Mehmedagić Osmica?

Tačno je, sada se u medijima otvaraju Sky prepiske, skida se prašina s predmeta u ladicama, ocrtavaju se konture kriminalnih i poslovnih veza narkokartela i nekih političara, spominju se i imena iz bivše i aktuelne vlasti, ima tu i istine, ima i spinovanja. Niko ne treba biti izvan i iznad zakona, zato ostavimo sudu i tužiocima da sve razjasne, istraže i da na osnovu utvrđenih činjenica i dokaza pokrenu optužnice, sude i presude.

Demontiranje paklenog stroja

Pritom, u svemu ne treba zaboraviti da duboka država koju je SDA plela decenijama nije prazna floskula, ona postoji i djeluje svakodnevno. I jasno je da neće tako lako predati moćne finansijske i obavještajne poluge, koje su gradili 30 godina, u ruke nove vlasti bez teške i prljave političko-paraobavještajne borbe.

Na liderima trojke je da taj pakleni stroj demontiraju što prije, jer vrijeme curi. I da, naravno, građanima svojim političkim i ekonomskim rezultatima pokažu da znaju bolje, poštenije i da su im interesi građana, njihov životni standard i budućnost uvijek na prvom mjestu.

Puna politička i ljudska satisfakcija za Radončića

Radončić: Sky otkrio istinu. Armin Durgut / Pixsell

Može se raspravljati o tome da li su javni nastupi Dine Konakovića i odbrana nekih njemu bliskih ljudi osumnjičenih u slučaju “Crna kravata” za njega osobno nepotrebni ulazak političara njegovog formata i pozicije u sivu zonu, ali on očito vjeruje da je to ispravan način.

S druge strane, sve što ovih mjeseci i dana čitamo iz Skya ni u kojem slučaju ne amnestira SDA, Osmicu i Bakirovu vrhušku koja je držala sve poluge u vlasti kada se u BiH prvi put pojavio vođa zloglasnog narkokartela Edin Gačanin Tito.

U Sky aplikaciji pripadnici narkokartela otkrivaju intimizirajući odnos sa Bakirom, tepaju mu.

Posebno je šokantno čitati i kako su pripadnici Gačaninovog narkokartela sa SDA aktivistima na terenu radili na plaćanju ubačenih “političara” u SBB, poput Anela i Nermina Kljake, i razbijanju ove stranke. Sreća da je lider SBB-a Fahrudin Radončić na vrijeme prepoznao kriminalne kapacitete i potencijal Anela Kljake, izbacio ga iz stranke nakon izborne krađe u Mostaru i tako preduprijedio i spriječio plan infiltriranja pipaka narkokartela u SBB.

Nakon pravosnažne sudske presude kojom je oslobođen pred Sudom BiH i Sudom EULEX-a na Kosovu od montirane optužnice za ubistvo Ramiza Delalića Ćele i trgovinu utjecajem, ovo je već drugi put da Radončić na javnoj pozornici dobiva političku i moralnu satisfakciju za dugogodišnji progon kojem je bio izložen u režiji Bakirove SDA i njenih pipaka u sudstvu, tužilaštvima i policiji.

Dodatno, i Radončićev Savez za bolju budućnost na ovaj način ponovno se nameće kao potentna politička alternativa i konkurencija na političkoj sceni BiH.

Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u je trojkina čista diplomatska “trojka”

Lagumdžija: Odlučan angažman. Facebook

Očekivano usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku svakako će biti čista “trojka” upravo trojkine vlasti. Uz hvalevrijedan diplomatski angažman ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Ministarstva vanjskih poslova kojem je na čelu Dino Konaković, bilo bi nepošteno zaboraviti prethodnu političko-diplomatsku pripremu i inicijaciju zastupnika u njemačkom Bundestagu, socijaldemokrata Adisa Ahmetovića i Jasmine Hotstert, nakon čega je Njemačka prihvatila glavno sponzorstvo rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u.

Također, uz sve geopolitičke pogodnosti i okolnosti u svijetu i regionu, ne može se zanemariti i minimizirati povijesni uspjeh dobivanja kandidatskog statusa i pristupnih pregovora za punopravno članstvo BiH u EU. To je rezultat trojke, a ne SDA ili DF-a.

Protiv SAD i Zapada, a za Rusiju i Istok

Zar neko misli da je budućnost države BiH u konfrontaciji s njenim najvećim i nepokolebljivim prijateljima poput Sjedinjenih Američkih Država, da je uredu neargumentirano napadati i javno vrijeđati američkog ambasadora u Sarajevu Majkla Marfija, a upravo to su radili i rade Bakirovi i Komšićevi jurišnici poput Muamera Zukića, Harisa Zahiragića, Mahira Mešalića ili Zlatana Begića.

Da li je pametno i učinkovito, također u duetu s Miloradom Dodikom, omalovažavati, tjerati ga iz zemlje, tražiti zatvaranje OHR-a i lažno proglašavati visokog predstavnika Kristijana Šmita za ruskog igrača? Ili da su pozivi za okretanje BiH prema Istoku i Rusiji pravi put za Bosnu i njene građane, a i to smo nebrojeno puta do sada čuli iz redova SDA, čak i od njenog potpredsjednika Harisa Zahiragića, koji važi za neformalnog trbuhozborca Bakira Izetbegovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.