BROJNE DELEGACIJE

Položeno cvijeće na spomenik "Život" u Banjoj Luci: Bebe preminule 1992. jer nisu imale kisika

Marku Medakoviću nedostatak kisika ostavio je posljedice za cijeli život

Položeno cvijeće. Srna

S. S.

21.5.2024

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, izaslanik predsjednika RS Marko Romić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić u ime Vlade RS i porodice 12 beba koje su preminule jer nije dozvoljen transport kisika 1992. godine, položili su vijence na spomen-obilježje "Život" u centru Banje Luke.

Vijence i cvijeće su položile i delegacije Generalnog konzulata Srbije u Banjoj Luci, Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, Trećeg pješadijskog (S) puka Oružanih snaga BiH, grada Banja Luka i brojne druge.

Prethodno je u okviru obilježavanja 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem Kliničkom centru kod Spomenika "12 beba" na banjalučkom Novom groblju služen parastos i položeno cvijeće.

Odlukom Vijeća sigurnosti UN-a u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Trinaesta beba Slađana Kobac izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kisika ostavio je posljedice za cijeli život.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.