NOVI DETALJI

Detalji s ročišta u predmetu "Crna kravata 2": Ko je prebacivao novac iz Hong Konga i Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH

Tužilac Kulenović je kazao da su u sve analize uključeni FBI i DEA

Sa prošlog ročišta. Avaz

21.5.2024

U Sudu BiH danas je održano ročište za produženje pritvora Adnanu Smajloviću, Aidi Halać, koja je na Skyu bila Griselda, i Sančezu Jukiću, koji su uhapšeni u sklopu akcije "Crna kravata 2". 

Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za još dva mjeseca. 

Tužilac Sanjin Kulenović je naveo da se u narednom periodu očekuje vještačenje mobilnih telefona, na osnovu Sky komunikacije identifikovanje novih članova, identifikacija svjedoka-saučesnika i druge dokumentacije.

Strah od bjekstva

Dodao je da su u sve analize uključeni FBI i DEA. Naglasio je i da se mora provesti finansijska istraga.

Kulenović je naglasio da su tokom istrage tužioci u komunikaciji s Hong Kongom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te su identificirane određene transakcije. 

- U vezi sa navedenim, putem finansijsko-obavještajnog odjeljenja u prethodnom periodu bilo je i pravno lice "Stralis Computing" d.o.o." Sarajevo i lice Sančez Jukić, a u provjere i priklupljanje dokaza su bilji uključeni Uprava za indirektno oporezivanje i Poreska uprava FBiH. U vezi sa navedenim, putem putem finansijsko obavještajnih jedinica UAE i Hong Konga, kao i putem Interpola zatraženi su dodatni podaci, koji bi pomogli u cjelokupnom rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, a koji do dana podnošenja prijedloga za produženje pritvora nisu zaprimljeni, a Tužilaštvo BiH u narednom periodu očekuje dostavu Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnog lica "Astralis Computing" d.o.o. Sarajevo i Sančeza Jukića od strane Državne agencije za istrage i zaštitu - istakao je Kulenović.   

Tužilaštvo smatra da bi oni boravkom na slobodi mogli se dati u bjekstvo i ometati istragu te utjecati na svjedoke.

Naravno, sve tri odbrane su zatražile da se prijedlog odbije te eventualno da se osumnjičenima odrede zabrane kretanja.  Advokat Omar Mehmedbašić je kazao da puštanjem 20 osoba na slobodu su ostale u pritvoru samo tri osobe, što ne predstavlja organiziranu grupu.

Finansijska dokumentacija

Odbrana Aide Halać, advokatica Dajana Mujkić, naglasila je da Tužilaštvo više ne spominje njenu teretanu, jer je odbrana dostavila svu potrebnu finansijsku dokumentaciju.

Aida Halać je naglasila svoja dostignuća u sportu te da je stekla određeni ugled u Zenici i da će biti na raspolaganju 24 sata ukoliko bude puštena na slobodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.