SVJETSKI DAN IBD

KJU Porodično savjetovalište: Promoviran priručnika „IBD i mentalno zdravlje“

Cilj ovog Priručnika je pružanje osnovnih informacija u vidu psihoedukacije

Obilježen svjetski dan IBD. Avaz

21.5.2024

KJU Porodično savjetovalište u ponedjeljak je obilježilo svjetski dan IBD. U saradnji sa Udruženjem oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa, KJU Porodično savjetovalište u Sarajevu organiziralo je promociju priručnika „IBD i mentalno zdravlje“.

Značajno i efikasno

Autorica priručnika je Tihana Majstorović, dipl. psiholog, psihoterapeut, stručna savjetnica u KJU Porodično savjetovalište. Priručnik je nastao kao rezultat dugogodišnje saradnje autorice sa Udruženjem, te rada u psihodramskim grupama IBD pacijenata i njihovih porodica, i individualnog rada.

- Psihološka podrška i pomoć (psihoedukacija, savjetovanje, psihoterapija) pokazale su se veoma značajnim i efikasnim u otklanjanju simptoma psihološke uznemirenosti, kod oboljelih od IBD i njihovih porodica u raznim fazama suočavanja i nošenja sa bolešću.

Cilj ovog Priručnika je pružanje osnovnih informacija u vidu psihoedukacije, prikaz tehnika osnovne psihološke samopomoći i upućivanje na dostupne izvore u vidu savjetovanja i psihoterapije, kao i na druge vidove podrške. 

Podrška zdravstvenim radnicima

Dio Priručnika namijenjen je i podršci i usavršavanju za zdravstvene radnike izložene radu sa IBD, vezano za psihološku podršku njih samih, kao i pacijenata i porodica – naveli su iz Porodičnog savjetovališta.

Porodično savjetovalište posvećeno je tome da osluškuje i odgovori potrebe zajednice u unapređenju mentalnog zdravlja. Promocija priručnika još jednom je pokazala da se na potrebe najranjivijih grupa društva može odgovoriti samo saradnjom različitih aktera u zajednici.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.