OČEKUJU PRAVEDNU ODLUKU

Nura Begović za "Avaz": Znamo da će većina zemalja podržati rezoluciju o Srebrenici

Nadamo se da ona donosi neki smiraj, mir, ističe Begović

Begović: Svijet dolazi tobe. Facebook

Alen Bajramovic

23.5.2024

U Njujorku, u 16 sati po našem vremenu, danas bi trebala biti održana sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), na čijem dnevnom redu će se naći rezolucija o genocidu u Srebrenici. O dokumentu će se izjasniti 193 predstavnika zemalja članica, a za njegovo usvajanje potrebna je natpolovična većina od 97 glasova.

Rezolucijom se, između ostalog, 11. juli proglašava međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici, osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja, kao i veličanje osuđenih za ratne zločine, pozivaju se države članice da očuvaju utvrđene činjenice i putem svojih sistema obrazovanja, te naglašava značaj dovršetka procesa pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovog dostojanstvenog ukopa. 

Preživjele žrtve genocida zabrinute su zbog retorike političara, ne mogu shvatiti kako još postoji neko ko može negirati genocid, ali ih brinu i mogući incidenti, kaže Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“.

- Svijet polako dolazi na tobe, shvata da je potrebno potvrditi ono što se desilo, da se ne minimiziraju žrtve i sve što se desilo. Očekujemo pravednu odluku, znamo da će većina zemalja podržati rezoluciju o Srebrenici i nadamo se da ona donosi neki smiraj, mir - ističe Begović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.