ŠTA SE DESILO U POZADINI

Zašto su zastupnici NES-a prespavali jučerašnju sjednicu: Ko gura u vlast one koji su ih umalo ostavili bez vlasti

Teško je povjerovati da na ovakvoj temi, koja je imala nevjerovatan medijski prostor, nisu htjeli politički profitirati

Predstavnički dom PFBiH. Fena

29.5.2024

Već mjesecima je prisutan plan da se u vladajuću većinu na nivou Federacije BiH uključi Narodni evropski savez.

Prema informacijama "Avaza“, oni su se i sami "nudili“, ali i stranke trojke nemaju ništa protiv da podebljaju vladajuću većinu kako ne bi više ovisili o Rami Isaku i njegovom sinu.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u medijskim nastupima nije htio ni potvrditi, a ni negirati ove navode, davajući neutralne odgovore na ovu temu.

Ono što je činjenica je to da je Nermin Ogrešević kivan na SDA, jer su odlučili da prave rekonstrukciju Vlade u Unsko-sanskom kantonu, gdje su iz odlučili da iz većine izbace NES, kojem je ovaj kanton glavna glasačka baza.

Podsjećamo, NES je bio dio grupe koja je podržala kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH zajedno sa još 10 stranaka i bili su dio pregovora za formiranje Vlade FBiH.

Ipak, pod utjecajem SDA oni su u aprilu prošle godine počeli postavljati razne ultimatume i na kraju se umjesto trojke okrenuli SDA te je Vlada FBiH tijesnom većinom izabrana.

Očito je da im to stranke trojke puno ne zamjere i da su prešli preko toga.

Ono što je evidentno u posljednje vrijeme je to da NES svojim potezima ne želi da se suprotstavlja strankama trojke.

Prvo se na sjednici Komisije za izbor i imenovanja Predstavničkog doma PFBiH, kada se raspravljalo o imenovanju Marina Vukoje nije pojavio NES-ov Irfan Durić, koji je ranije bio vrlo izričit u blokadi rada ove Komisije kako se ne bi izabrao Vukoja, iako je on sam bio član ad hoc komisije koja je rangirala kandidate za sudije Ustavnog suda BiH i tu postavila Vukoju na prvo mjesto.

Interesantno je bilo i njihovo ponašanje na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Kluba NES-a broji četvero zastupnika, a zastupnica Ilda Alibegović nije prisustvovala sjednici uz prethodnu najavu. No, preostalo troje zastupnika Mirza Batalović, Irfan Durić i Sandi Salkić nisu se niti jednom javili za riječ o ovoj temi.

Dok je ostatak opozicije koristio svaku priliku da kaže što teže riječi na račun trojke, prozivani su izdajnicima, podanicima Čovića i brojnim drugim pogrdnim riječima, no ovi su zastupnici samo šutili. Teško je povjerovati da na ovakvoj temi, koja je imala nevjerovatan medijski prostor, nisu htjeli politički profitirati.

Evidentno je da je tu nešto drugo bilo u pozadini. Istina je da je da tri zastupnika na kraju glasala protiv imenovanja Vukoje, ali su vjerovatno bili spremni da „iskoče u pomoć“ u slučaju da je to zatrebalo.

Ono što je problem za potencijalno uključivanje NES-a u vlast je ponovo potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo. 

Naime, prema novim izmjenama Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Kristijana Šmita da bi se birala Vlada FBiH nju trebaju potvrditi predsjednik FBiH i dva potpredsjednika. U slučaju da su predsjednik ili jedan od potpredsjednika preglasaju onda o izboru Vlade FBiH odlučuju oba doma Parlamenta FBiH, s tim da u Domu naroda niti u jednom klubu tri petine delegata ne smiju biti protiv ove odluke. 

Zbog te komplikovane procedure odluka je još uvijek na čekanju i traži se pravi način kako bi se ona izvršila

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.