ŠEFIKOVA RAJA

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Afganistanaca, mučili migrante, snimali pa slali rodbini!

Optuženi se terete da su, zajedno sa drugim osobama uglavnom stranim državljanima, postali dio organizirane kriminalne skupine

Mučili, snimali pa snimke slali rodbini kako bi dobili novac. Granična policija BiH

E. T.

3.6.2024

Tužitelj iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv:

- Sadat Afghan (24), rođen u Afganistanu, državljanin Afganistana, nalazi se u pritvoru

- Mohammad Karim Malang (23), rođen u Afganistanu, državljanin Afganistana, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su, zajedno sa drugim osobama uglavnom stranim državljanima, postali dio organizirane kriminalne skupine, sigurnosnim i policijskim agencijama poznate kao „skupina BWK“, koja je djelovala na području R Srbije i BiH. Ova skupina djelovala je sa ciljem nezakonitog krijumčarenja migranata, sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU, a radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima.

U optužnici se navodi, da su optuženi, nakon neuspjelog pokušaja krijumčarenja državljana Irana u R Hrvatsku, pronašli navedene migrante na području Blažuja, u blizini prihvatnog migrantskog centra, te ih oteli i držali u zatočenju u nekoliko napuštenih objekata na području Blažuja, mučili ih i zlostavljali, nanosili im tjelesne ozlijede i sve to snimali, kako bi izvršili iznudu većeg iznosa novca od njihovih obitelji, za njihovo puštanje na slobodu.

Oteti i zlostavljani migranti su 17.1. ove godine, pronađeni i zbrinuti, nakon čega su počinitelji otmice i zlostavljanja identificirani i lišeni slobode od strane policijskih djelatnika SIPA BiH.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela- Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata iz članka 189a. stav 2. KZBIH u svezi sa kaznenim djelom- Krijumčarenje ljudi iz članka 189. KZ BiH, zatim kaznena djela-Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz članka 371. stavak 1. KZFBIH, Otmica iz članka 180. KZFBIH, Iznuda iz članka 295. KZFBIH i Lake tjelesne ozlijede iz članka 173. KZFBIH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 13 svjedoka, dva stručna vještaka kao i prilaganjem oko 70 materijalnih dokaza. U ovom predmetu ostvarena je suradnja sa Interpolom, SELEC-om i EUROPOLOM, te pravosudnim i policijskim organima Republike Srbije, kao i pravosuđem Švicarske Konfederacije.

Za vrijeme provođenja akcije, izvršena je identifikacija osumnjičenog za kazneno djelo ubojstva, na području Bihaća, koji je predat na dalje procesuiranje MUP-u USK i KT Bihać.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.