PROJEKTI

Započinju radovi na modernizaciji dionice regionalne ceste Nemila-Zenica

Postavljanje adekvatne vertikalne ali i horizontalne signalizacije, gdje bi bila postavljena i dva tzv. „ležeća policajca“

Radovi na rekonstrukciji ceste Zenica - Nemila. Fena

FENA

6.6.2024

Ozvaničen je početak radova na modernizaciji ceste i izgradnji pješačke staze na regionalnoj cesti R445 Nemila-Zenica. Modernizacijom je obuhvaćeno 1,6 kilometara puta, a izvođač radova je konzorcij "Špic Beton“ d.o.o. Zenica i „Ado Trans“ d.o.o. Visoko.

Izvođači odabrani javnim pozivom obavezali su se da će radove vrijedne 456.300 KM sa uključenim PDV-om izvršiti u roku od tri mjeseca od dana uvođenja u posao.

Novootvoreno gradilište posjetili su i sa stanovnicima Nemile razgovarali ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Zeničko-dobojskog kantona Adnan Šabani i zastupnik u Skupštini Alen Kapković koji su istakli kako su resorno ministarstvo i Vlada ZDK posvećeni osiguranju što boljih uslova za saobraćaj, što podrazumijeva i podizanje sigurnosti pješaka na najviši nivo.

- Dio Nemile od policijske stanice prema Vranduku, gusto je naseljen i razvija se ubrzanom dinamikom. Regionalna cesta koristi se kao alternativni pravac za put M-17 na potezu Zenica - Žepče i ovdje je sigurnost pješaka koji idu ka centru mjesne zajednice, školi, ambulanti, džamiji, trgovinama, pošti odavno ugrožena, s tim da je postojao i problem odvodnje oborinskih voda. Sve ćemo to sada trajno riješiti na kvalitetan i za stanovništvo prihvatljiv način - istakao je Šabani.

Postavljanje adekvatne vertikalne ali i horizontalne signalizacije, gdje bi bila postavljena i dva tzv. „ležeća policajca“ neki su od zahtjeva stanovnika kojima će se nastojati udovoljiti. Inicijator tog projekta zastupnik Kapković i ministar Šabani, informisali su okupljene da je u planu i sanacija ceste od Nemile prema izletištu Bistričak, kao i da je u toku izrada projektne dokumentacije za izgradnju biciklističke i pješačke staze što bi trebalo doprinijeti oživljavanju ovog nekada popularnog zeničkog izletišta, saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.