MUĆKE U ZAVODU

Točio dizel, a vozio benzinca: "Isparilo" 780 litara goriva?!

Tužilaštvo KS zaprimilo prijavu protiv Dragana Dimitrića, vozača i radnika na održavanju u Zavodu za javno zdravstvo KS

Ko je štitio Dimitrića. ZZJZ - Avaz

9.6.2024

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo je prijavu protiv Dragana Dimitrića, vozača i radnika na održavanju u Zavodu za javno zdravstvo (ZZJZ) KS, a koja se odnosi na određene zloupotrebe u ovoj javnoj ustanovi, potvrdila je za “Avaz” portparol Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Naime, u prijavi se navodi da je Dimitrić otuđio gotovo 780 litara nafte, i to točeći gorivo neovlašteno na putne naloge službenog vozila koje je dužio.

Ova prevara otkrivena je jer je točio dizel gorivo, iako je službeno vozilo benzinac.

Provjera navoda

Također, zatraženo je da se ispitaju preprodaja novih guma automobila Zavoda marke Peugeot, koji je Dimitrić dužio, te sumnjive radnje u vezi s nabavkom rezervnih dijelova za automobile.

- Postupajući tužilac poduzima radnje s ciljem provjere navoda iz prijave - istakli su iz Tužilaštva KS za “Avaz”.

Kako saznaje “Avaz”, grupa radnika ZZJZKS je još u decembru predala prijavu ovoj ustanovi protiv Dimitrića, a onda je tadašnja direktorica ove ustanove Alma Bungur formirala komisiju da provjeri navode.

Odluka Komisije. Avaz

Komisija je u maju ove godine donijela odluku da je Dimitrić počinio povrede radne discipline.

Utvrđeno je da je Dimitrić u spornom periodu fakturirao 823,2 litra dizel goriva, koje se moglo jedino koristiti za agregate u slučaju nestanka struje.

Ipak, prema informacijama iz „Elektroprivrede“ o vremenu u kojem nije bilo struje te na osnovu maksimalne potrošnje dizel agregata, utvrđeno je da je u te svrhe moglo biti potrošeno maksimalno 46,6 litara.

Komisija je utvrdila i da ne postoje putni nalozi za šest točenja, a da pet točenja uopće nije evidentirano.

Dva puta

Što se tiče dijelova za automobile, komisija je navela da im nije poznato gdje se vršila dispozicija starih akumulatora prilikom kupovine novih.

Također, navodi se da su dva puta tokom jedne godine na vozilima kojima je upravljao Dimitrić vršene promjene akumulatora, iako akumulatori imaju garanciju od jedne godine.

Upoznat i ministar

U aprilu ove godine grupa radnika ZZJZKS obratila se i ministru zdravstva KS Enisu Hasanoviću. Oni su tada naveli da su uposlenici i članovi komisije pod pritiskom i mobingom zbog ovog slučaja te da Dimitrića štite Elvesta Mulahasanović, bivša direktorica Aida Pilav i v.d. direktora ZZJZKS Zlatan Hamza.

Utvrdili su i da postoje razlike u fakturiranju rezervnih dijelova jedne kompanije, ali i u cijenama koje su definirane sporazumom u odnosu na one koje su istaknute na fakturi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.