"SRPSKI SVET"

Hrvatsko narodno vijeće: Žalimo što naše prijatelje Srbe uvlače u projekte koji se vode izvan BiH

S pozornošću pratimo sve poteze i spremni smo u svakom trenutku stati u zaštitu zajedništva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, navode

Avaz

D. H.

10.6.2024

U povodu izglasavanja usvojene Deklaracije „Svesrpskog sabora“, Upravni odbor Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini, u izjavi za javnost ističe sljedeću kako se  Srbija nastavlja izravno  miješati u bosanskohercegovačke procese. 

- To držimo nastavkom projekta tzv. “srpskog sveta” o kojem je ranije govorio aktulni visoki dužnosnik i bivši glavni obavještajac u Srbiji. Kao organizacija posvećena Bosni i Hercegovini i očuvanju hrvatskog identiteta kao jednog od temeljnih faktora bosanske državotvornosti, s pozornošću pratimo sve poteze i spremni smo u svakom trenutku stati u zaštitu zajedništva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, ni pedlja je ne prepuštajući bilo kome drugome. Žalimo što naši prijatelji Srbi u Bosni i Hercegovini eklatantno i beskrupulozno pokušavaju biti uvučeni u projekte koji se bez njihova znanja i volje vode izvan njihove zemlje, i još k tomu se pokušavaju predstaviti kao projekti za njihovo dobro. Pozivamo demokratske snage u Republici Srpskoj i u Srbiji da snažno i nedvosmisleno odbace bilo kakvu agendu koja ih iznova odvaja od njihove domovine, Bosne i Hercegovine. Iskrena zahvala svima onima koji ovih dana iskazuju neposluh spram pomahnitalih struktura koje vlastiti narod koriste kao antizapadno pogonsko gorivo - navode iz HNV-a u svojoj reakciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.