TRADICIJA

Zbog cijena namirnica koje su osjetno više: Nikad skuplja bajramska sofra

Cijena domaćih oraha u jezgri od 18 do 25 KM. Kilogram janjetine 30 KM, a pečenja 60 maraka

Potrebne stotine maraka za namirnice. Facebook

Meliha Smajkic

13.6.2024

Dok se približava Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, dotle su brojni građani, koji dočekuju jedan od najvećih muslimanskih blagdana, u potrazi za namirnicama bez kojih je nezamisliva bajramska sofra.

Pite, meso

Zbog rasta cijena prehrambenih proizvoda za predstojeće praznične dane bit će potreban znatno veći budžet nego prethodnih godina.

Tako su namirnice potrebne za tradicionalni bajramski ručak osjetno skuplje nego lani ili prije dvije godine.

Budući da su na bajramskom meniju neizostavne pite, poput bureka, sirnice i zeljanice, za kilogram mljevenog junećeg mesa potrebno je izdvojiti između 14 i 15 KM, kilogram sira za pitu košta prosječno 14 KM, a pakovanje pavlake od 850 grama oko 6 KM.

Kilogram zelja, blitve ili špinata košta između 4 i 5 KM, a prosječna cijena jufke po kilogramu je 3 KM. Kako brojne domaćice razvlače jufke, za kilogram brašna je u zavisnosti od vrste i tipa potrebno izdvojiti od 1,8 pa do 3 KM, dok je litar ulja 2,45 KM, koliko je „zaključana“ cijena, a ide i više od 3 KM.

Orasi u maloprodaji jeftiniji. Facebook

Bajramski ručak je nezamisliv bez pečenja, pa se kilogram janjetine, koju je vrlo teško pronaći, kreće po cijeni od 30 KM, a u ugostiteljskim objektima kilogram janjećeg pečenja rijetko se može pronaći ispod 60 KM.

Kilogram teletine košta od 15 do 25 KM, a junetine od 12 do 18 KM. Istina, meso se ovih dana nudi po akcijskim cijenama, uglavnom u većim trgovačkim centrima, ali razlika se u konačnici kreće između 2 i 3 KM u odnosu na aktuelne cijene.

Također, dio bajramske sofre su i razne vrste dolmi, japrak, bamija, hadžijski ćevap, a povrće za tu vrstu hrane, od luka, paprike, tikvice, mrkve, kupusa, raštike... kreće se od 3 do 7 KM, dok je vijenac bamije 8 KM, a zamrznute od 300 grama oko 3,6 KM.

Bajram je gotovo nemoguće dočekati bez „kraljice sofre“ - baklave, čija priprema iziskuje i umijeće i trud, ali i deblji novčanik. Iako se u maloprodaji orasi u jezgri mogu pronaći po cijeni od 9 do 13 KM, njihov kvalitet znatno odskače od domaćih oraha.

Za baklavu

Na pijacama se domaći orasi u jezgri prodaju po cijeni od 18 do 25 KM. Za baklavu je potreban i maslac čije se pakovanje od 250 grama kreće po cijeni od 5 do 8,50 KM, dok se kilogram šećera može pronaći i po cijeni od 1,8 KM.

U brojnim gradovima slastičari prodaju baklavu na komad, a ta cijena se kreće između 3 i 5 KM. Tako u prosjeku za 20 komada baklave treba izdvojiti 80 KM!

Kafa, voće, sokovi

Cijena sokova se kreće između 2 i 3 KM po litru, kilogram mljevene kafe je oko 18 KM, a šećera u kocki od 3,5 do 4,5 KM. Kada je riječ o voću, banane po kilogramu koštaju oko 3 KM, koliko su i limun i nektarine, jabuke su 2,5 KM, šljive 4, kajsije 7 maraka.

Osim baklave, uglavnom se pripremaju ili kupuju i drugi kolači, od suhih do kremastih. Najniža cijena za 10 komada jaja kreće se oko 3 KM, a za 30 komada oko 8 KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.