POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Tužilaštvo provjerava prijavu protiv policijskog komesara Fatmira Hajdarevića

Najozbiljniji dijelovi prijave odnose se na tajne podatke i odnose spram tajnih podataka

Fatmir Hajdarević. MUP KS

21.6.2024

Tužilaštvo KS zaprimilo je 30. aprila prijavu protiv policijskog komesara MUP-a KS Fatmira Hajdarevića, potvrdila je za portal "Avaza" portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Prijavu zbog počinjenih nezakonitih radnji i povreda službenih dužnosti protiv policijskog komesara MUP-a KS Fatmira Hajdarevića podnio je doskorašnji načelnik Jedinice za profesionalne standarde, odnosno unutrašnje kontrole MUP-a KS, glavni inspektor Almir Pašić.

- Postupajući tužilac poduzima radnje s ciljem provjere navoda iz prijave - naveli su iz Tužilaštva KS za "Avaz".

Provođenje postupka

Pašić je ranije Nezavisnom odboru Skupštine KS predložio i provođenje odgovarajućeg disciplinskog postupka i eventualno drugih postupaka protiv Hajdarevića. Prijavu je dostavio i ministru unutrašnjih poslova KS Admiru Katici i članovima Komisije za sigurnost Skupštine KS.

U prijavi se posebno problematizira urušavanje Kriminalističko-obavještajne jedinice MUP-a KS, brojni propusti u oblasti zaštite tajnih podataka, ostavljanje pravosnažno presuđenih policijskih službenika za ozbiljna krivična djela na radnim mjestima.

Poseban fokus stavljen je na interne premještaje i privremeno raspoređivanje policijskih službenika pod obrazloženjem “potreba službe i interesa policijskog organa”, a bez bilo kakvog obrazloženja kriterija kojim se vodio. Također se u prijavi navodi da se komesar Hajdarević na ovaj način rješava policijskih službenika koji mu ne odgovaraju te da se ne vodi stručnošću policijskih službenika.

"Nevidljiv" je

- Preraspoređivanje koje se stalno dešava u Upravi policije, u pravilu, negativno utječe na motiviranost policijskih službenika za izvršavanje poslova i zadataka - navodi se u prijavi.

Najozbiljniji dijelovi prijave odnose se na tajne podatke i odnose spram tajnih podataka.

Također, navode se i kontakti Hajdarevića s licima koja se nalaze pod krivičnim istragama Tužilaštva BiH.

Inače, Hajdarević je i na metama kritika građana zbog sve lošije sigurnosne situacije. Pucnjave i eksplozije su postale skoro  svakodnevica u Kantonu Sarajevo, a komesar se rijetko kad pojavljuje u javnosti i poduzima konkretne mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.