ANALIZA ANALITIČARA

Davor Gjenero za "Avaz" o predsjedničkoj debati u SAD: Američke sankcije ostaju ko god osvojio vlast

Administracije poput Trampove sklone antagonistički gledati na Evropu i prepuštati joj da sama rješava krize

Gjenero: Bajdenova administracija je ipak bila posvećena euroatlantizmu. Facebook

Alen Bajramovic

prije 3 dana

Nakon prve predsjedničke debate kandidata za predsjednika SAD-a Džoa Bajdena (Joe Biden) i Donalda Trampa (Trump) ankete pokazuju prednost republikanskog kandidata. Politički analitičar i politolog iz Hrvatske Davor Gjenero za "Avaz" analizira moguće refleksije po status BiH u američkoj vanjskoj politici u slučaju pobjede Bajdena ili Trampa.

- Koliko god Bosna i Hercegovina, pa i cijela regija, može biti razočarana učincima Bajdenove administracije, koliko god je pogrešno to što je potcijenjeno značenje stabilnosti BiH za stabilnost cijelog zapadnog Balkana, Bajdenova administracija se bavila ovim prostorom, a bilo je i svijetlih točaka, poput politike koju je zastupao ambasador Majkl Marfi (Michael Murphy), ili onoga što je u saradnji s američkom administracijom radio visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit (Christian Schmidt). Sankcije protiv Milorada Dodika uspostavljene su još za prethodne administracije predsjednika Buša (Bush), ali u zadnje vrijeme su postale stvarno efikasne. Sigurno je da će one ostati, ko god obnašao izvršnu vlast u SAD - kaže Gjenero.

Razlika je, dodaje, u tome što bi saradnici u administraciji Donalda Trampa Balkan smatrali drugorazrednim pitanjem.

- Osim toga, velika razlika je i u tome što su administracije poput Trampove, usmjerena na načelo „America first”, sklone antagonistički gledati na Evropu i prepuštati joj da sama rješava krize na svom rubu, a Bajdenova administracija je ipak bila posvećena euroatlantizmu. Na regiju će ključno utjecati stanje u kome će nakon narednih američkih izbora biti NATO savez, koji je zbog međunarodnih okolnosti, u mandatu predsjednika Bajdena bio jači nego ikad - ističe Gjenero. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.