SAZNAJEMO

Ko je namještao tendere u UKC-u Tuzla: Oduzeti mobiteli od Tulumovića i Husića na vještačenju

Uskoro će Tužilaštvo imati sve podatke ko je i kada kome slao poruke u vezi s nabavkom uređaja za zračenje

Avaz

M. Aš.

prije 2 dana

Denijal Tulumović, donedavni direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli (UKC) i Šefik Husić, pomoćnik direktora za medicinske poslove ove zdravstvene ustanove, pod lupom su  Tužilaštvu TK zbog tendera u vezi s nabavkom aparata za zračenje u postupku liječenja onkoloških pacijenata.

Prije 20 dana

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona, podsjećamo, oduzeli su im krajem maja mobilne telefone, a prije 20 dana Tulumović i Husić su bili i Tužilaštvu, gdje se pristupilo otvaranju uređaja.

Njima su uređaji oduzeti prema naredbama Tužilaštva i Kantonalnog suda u Tuzli, a zbog provjera svih navoda u vezi s nabavkom aparata za zračenje u postupku liječenja onkoloških pacijenata u Klinici za onkologiju i radioterapiju.

Kako smo ranije objavili, postoji opravdana sumnja da je namješten tender za nabavku uređaja za zračenje, na koji se čeka skoro godinu.

Zbog toga su oduzeti mobiteli, kako bi se utvrdilo ko je kome pogodovao u ovom poslu i zašto nisu ispoštovane upute Ureda za razmatranje žalbi.

Saznajemo da su tužioci mobitele poslali na vještačenje. Uskoro će Tužilaštvo imati sve podatke ko je i kada kome slao poruke u vezi s ovim tenderima, da li je i ko tačno pogodavao za ovu vrstu posla i da li su pojedine poruke brisane.

Tri tendera pala

Aparati za radioterapiju u UKC-u Tuzla van upotrebe su od 17. februara prošle godine, kada je njihov rad zabranila Regulatorna agencija za nuklearnu i radijacijsku sigurnost BiH, a od tada do danas, nakon žalbenih postupaka, pala su tri tendera o odabiru najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu linearnog akceleratora.

Prije nekoliko dana raspisan je novi tender, četvrti po redu, ali po skroz drugim uvjetima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.