SARAJEVO

Razvoj podsticajnog okruženja za civilno društvo u BiH: Institucije trebaju na civilno društvo gledati kao na istinskog partnera

Jedan cilj jeste jačanje samih organizacija civilnog društva, zato što i unutar sektora civilnog društva postoje brojni problem

Razvoj podsticajnog okruženja. Anadolija

Anadolija

prije 2 dana

Institucije trebaju na civilno društvo gledati kao na istinskog partnera, poručeno je danas u Sarajevu na konsultativnom sastanku Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine s predstavnicima organizacija civilnog društva o prijedlogu koncepta Strategije Vijeća ministara BiH za razvoj podsticajnog okruženja za civilno društvo, uz tehničku asistenciju projekta "EU4CivilSociety" Delegacije Europske unije u BiH, javlja Anadolija.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine

Ministar pravde Bosne i Hercegovine je temeljem toga u oktobru 2023. godine donio Odluku o uspostavi Radne grupe za izradu prijedloga Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja civilnog društva. Radna grupa je, uz tehničku i ekspertsku podršku projekta "EU4CivilSociety" izradila konceptni prijedlog za izradu Strategije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za razvoj podsticajnog okruženja za civilno društvo. Ovaj dokument nudi preliminarno razmatranje problema koje bi Strategija potencijalno mogla rješavati raznim ciljanim mjerama, u skladu s nadležnostima Vijeća ministara BiH.

Selma Džihanović-Gratz, šefica Odsjeka za evropske integracije u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, podsjetila je kako podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva predstavlja jedan od 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

Istakla je kako se Ministarstvo pravde opredijelilo da u svoje strateške i operativne planove rada stavi i predvidi kao jednu mjeru izradu i razvoj Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Strategija 

- Ovo je, pa mogu reći, po prvi put u Bosni i Hercegovini da se na ovakav način počinjemo baviti civilnim društvom, naročito s aspekta nadležnosti i nivoa Vijeća ministara Bosni i Hercegovine. Ova strategija zasigurno će doprinijeti i boljoj komunikaciji i stvaranju partnerstva između organizacija civilnog društva i institucija vlasti u pogledu toga da se iznađu rješenja za rješavanje onih ključnih i gorućih problema s kojima se civilno društvo suočava - istakla je Selma Džihanović-Gratz te dodala:

- Mi smo svjesni činjenice da su nadležnosti Vijeća ministara ograničene u tom pogledu, ali bez obzira na to upustili smo se u iniciranje ovakve jedne mjere i kreiranje strategije, zato što mislimo da i kroz te ogrančene nadležnosti Vijeća ministara ipak ima stvari koje se mogu definirati i u konačnici i provesti u nekom budućem periodu.

Kazala je kako će na današnjem sastanku prezentirati organizacijama civilnog društva konceptni prijedlog strategije.

- Dakle, već od najranije faze uključujemo organizacije civilnog društva kao partnere za kreiranje budućeg teksta strategije - dodala je.

Džihanović-Gratz je dodala kako su već definirali dva operativna cilja.

Cilj 

- Jedan cilj jeste jačanje samih organizacija civilnog društva, zato što i unutar sektora civilnog društva postoje brojni problemi, od nedostatka kapaciteta, nerazumijevanja procesa i načina saradnje s institucijama vlasti i tu vrlo često dolazi i do nesporazuma koje je potrebno jednostavno eliminirati. S druge strane, jačanje kapaciteta, službenika koji rade u institucijama vlasti u smislu da se malo promijeni način razmišljanja, da se institucije više otvore i prema civilnom društvu i zaista gledaju na civilno društvo kao na istinskog partnera - rekla je Džihanović-Gratz.

Igor Stojanović, vođa projekta "EU4CS" (EU za civilno društvo), rekao je kako je ovaj projekat tehnička asistencija delegacije Europske unije koja asistira i podržava vlade svih nivoa u jačanju i razvoju njihove saradnje s organizacijom civilnog društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.