PUTUJ OSMANE, AKO MOŽEŠ

Šta se dešava u Sudu BiH: Kako su Osmici u sedam dana dva puta ukinute mjere zabrane!?

U rješenju od 14.maja, „utvrđeno je da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju mjere zabrane putovanja“, sedam dana kasnije, one se ukidaju

Avaz

M. Aš.

prije 3 dana

Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru OSA-e, koji je krajem prošle godine hapšen zbog zloupotrebe položaja, zabranjen je ulazak u Hrvatsku!

Kako smo objavili, Osmica je prekjučer vraćen s granice, a obrazloženo mu je da ima zabranu ulaska u ovu državu.

No, ostalo je nejasno, kada je Sud BiH Mehmedagiću koji je lani hapšen i bio je u pritvoru tri mjeseca, zbog afere "Prisluškivanje" ukinuta mjera zabrane putovanje. 

Tačnije, kada je Sud utvrdio i na osnovu čega da mu se vrate putne isprave i da nema razloga da ne napusti zemlju!?

Poslali smo jučer pitanja Sudu BiH i danas dobili odgovor. No, u odgovoru stoji slijedeće:

"Mjera zabrane putovanja prema osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću ukinuta je rješenjem Suda BiH broj: S1 2 K 047095 24 Kv 5 od 22.5.2024. godine"

Ali, ono što je zanimljivo jeste da je Sud ustvari, u sedam dana, donio dva rješenje, kojem se osumnjičenom ukidaju mjere zabrane. Evo o čemu se tačno radi.

Prvo rješenje Suda bilo je 14.maja. Tada je Sud BiH ukinuo mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta i Osmici i Debevecu, koje su bile na snazi nakon što su napustili Vojkoviće. 

Iz Državnog suda, međutim, tada su pojasnili da su Debevcu i Mehmedagiću na snazi ostale druge mjere zabrane koje su izrečene kada im je sredinom marta ukinut pritvor.

"Utvrđeno je da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju mjere zabrane putovanja, mjere obaveznog povremenog javljanja državnom organu i mjere zabrane sastajanja s određenim osobama" - navedeno je iz Suda.

Nejasno je kako je  roku od sedam dana, Sud BiH Osmici ublažio mjere zabrane. U rješenju od 14.maja, „utvrđeno je da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju mjere zabrane putovanja“, da bi šest dana kasnije, 22.maja Sud utvrdio da je mjera zabrane putovanja ukinuta".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.