PRIVREDA

Održan sastanak Savjeta za strane investitore FBiH: Omogućiti značajnije povećanje ulaganja

On je upoznao prisutne o aktivnostima i federalnog ministarstva trgovine i Vlade Federacije BiH kada je u pitanju unaprjeđenje poslovnog okruženja

Održan savjet za investitore. Fena

FENA

prije 3 dana

Savjet za strane investitore FBiH na čelu s federalnim ministrom trgovine Amirom Hasičevićem održao je on line sjednicu na kojoj je napravljen presjek stanja stranih investicija u prošloj i u prvih pet mjeseci ove godine.

Sjednici su nazočili predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, Vijeća stranih investitora BiH, Gospodarske komore Federacije BiH i Agencija za unapređenje stranih ulaganja – FIPA.

Predsjednik Savjeta, ministar Hasičević kazao je kako su prema izvješću Centralne banke BiH u 2023. godini strane investicije iznosile 17.4 milijarde KM (8.9 milijardi eura) i veće su u odnosu na godinu ranije, ali da ima prostora da se uz sinkronizirane aktivnosti institucija i Vlade FBiH privuku strani investitori i značajnije povećaju ulaganja u BiH.

On je upoznao prisutne o aktivnostima i federalnog ministarstva trgovine i Vlade Federacije BiH kada je u pitanju unaprjeđenje poslovnog okruženja.

Podsjetio je da se u idućem razdoblju očekuje stavljanje u parlamentarnu proceduru seta fiskalnih zakona, kojim se, između ostalog, smanjuju i doprinosi za plaće radnika, što je već godinama također jedan od zahtjeva stranih investitora.

U cilju unaprjeđenja stranih investicija naveo je kako su održani sastanci sa svim resornim i županijskim ministrima, s ciljem da se napravi baza podataka potencijala koje svaka općina ima kako bi se omogućilo da potencijalni strani ulagači imaju takve informacije na jednom mjestu, izvjestilo je u petak Federalno ministarstvo trgovine.

Također, ministar Hasičević je upoznao sudionike sastanka da je Federalno ministarstvo trgovine pokrenulo procedure izrade Strategije razvoja trgovine gdje će jedan od važnih elemenata biti i aktivnosti u smjeru privlačenja stranih investicija.

Slavica Korica, pomoćnica direktora Agencije za unapređenje stranih ulaganja, podsjetila je da su najznačajnije zemlje investitori u BiH Austrija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Velika Britanija, Švicarska, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Prema grupama djelatnosti, u okviru proizvodnje investirano je 38% od ukupnih direktnih stranih investicija u BiH, zatim slijedi bankarski sektor s 20%, trgovina 14% i telekomunikacije (ICT) 11%.

Zemlje koje su najviše investirale u Federaciju BiH su Hrvatska i Austrija (oko dvije milijarde KM), zatim slijede Njemačka, Slovenija, Holandija, Turska i Švicarska (više od 500 milijuna KM).

Korica je predstavila i aktivnosti FIPA-e u promociji potencijala za strana ulaganja u Federaciji BiH.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmed Egrlić istakao je važnost europskog tržišta gdje BiH izvozi 72 % bh. proizvoda.

On je podcrtao da zemlje u okruženju Srbija i Sjeverna Makedonija nude povoljnije uvjete stranim investitorima, što ih čini konkurentnijim u odnosu na BiH, naročito zbog poticajne politike koju imaju.

Također je naveo da je zapaljiva politička retorika u BiH razlog zbog kojeg potencijalni investitori procjenjuju ulaganje kapitala u BiH rizičnim.

''Izazovi sa kojima ćemo se susresti u idućem razdoblju su zelena tranzicija, dekarbonizacija ali i edukacija domaćih kompanija kako bi bile kredibilan partner na europskom tržištu. To trebamo imati u vidu i raditi na tome'', kazao je Egrlić.

Podsjetio je i da Vanjskotrgovinska komora BiH, svakodnevno radi na organiziranju sajmova i posjetu poslovne zajednice sajmovima u inozemstvu, B2B susrete domaćih i stranih gospodarstvenika. Kao primjer naveo je sudjelovanje na sajmu u Francuskoj gdje su promovirali bh. vojnu industriju, što je rezultiralo zaključivanjem ugovora o suradnji.

Također, Egrlić je istaknuo važnost suradnje bh. institucija s potencijalnim investitorima u smislu podrške u dobivanju dozvola i naveo primjer susjedne Srbije koja ima Agenciju za podršku svim stranim investitorima.

Predstavnica Vijeća stranih investitora (FIC) Sanja Miovčić kazala je da ove godine Vijeće obilježava 18 godina rada kao jedinstveni glas investitora koji djeluju u BiH, te okupljaju 83 kompanije, domaće i strane, iz različitih sektora koji su investirali više od 9 milijardi KM od osnivanja do danas.

Najavila je i skori izlazak iz tiska sedmo izdanje Bijele knjige koja sadrži preporuke za otklanjanje prepreka investitorima. Bijela knjiga sadrži i dio koji se odnose na poreze i fiskalnu politiku, zatim za obrazovanje i zapošljavanje, energetiku, digitalnu transformaciju i ICT, ESG standarde, kao i korporativno pravo i dozvole.

Miovčić je predstavila aktivnosti Vijeća na kojima trenutno rade kao što je pilot projekt ''Posao budućnosti'', projekt ''Ready'' (GIZ-ov projekat malih i srednjih poduzeća).

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić naveo je najznačajnije aktivnosti u promociji stranih ulaganja u FBiH u proteklom razdoblju.

Uz ocjenu da bi Savjet mogao u značajnoj mjeri doprinijeti poboljšanju ove oblasti Jašarspahić je predložio i da Savjet između ostalog radi na tome da se formira registar poticaja sa svih razina vlasti.

Dogovoreno je da do slijedećeg sastanka članovi savjeta pripreme najčešće probleme koje strain investitori ističu i prijedloge kako te probleme na jednostavan i efikasan način rješavati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.