SUD BIH

Održano ročište Mustafi Stovragu: Svjedok pričao o udarcima optuženog

Prisjetio se ispitivanja koje se desilo drugi ili treći dan po dolasku

Goražde. BIRN BiH

El. T. / BIRN

prije 3 dana

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je rekao da ga je tokom zarobljeništva u Goraždu 1993. godine tukao Mustafa Stovrag.

1993. godine zarobljen

Branko Mašić je ispričao kako je, kao pripadnik Čajničke brigade, 14. februara 1993. godine zarobljen te s Njegošem Mašićem i Čedom Popovićem doveden u Goražde u podrumske prostorije zgrade Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL).

On je kazao da je više puta izvođen na ispitivanje. Prisjetio se ispitivanja koje se desilo drugi ili treći dan po dolasku. Pojasnio je da su ga stražari odveli na sprat, gdje ga je u kancelariji ispitivao izvjesni Emin Imamović.

Nešto kasnije došli su Sutko i Jusko Moćević, Stovrag i Haso Dizdarević. Napomenuo je da odranije poznaje Moćeviće, kao i Mustafu Stovraga koji je bio komšija iz susjednog sela, a s kojim je “sjedio više puta u kafani“.

Svjedok 

Svjedok je kazao da mu je Suad Moćević opalio dva šamara, a da ga je tokom Imamovićevog ispitivanja Stovrag upitao ko mu je ubio roditelje i sestru.

- I tada me udara nogom u bradu. Ja mu kažem: ‘Stvarno ne znam’. Ne znam ni danas - rekao je Mašić, koji je izrazio žaljenje zbog ubistva Stovragove porodice.

On je naveo da je pao i pokušao ustati, nakon čega ga je Stovrag i dalje tukao nogama i rukama, te ga je oblila krv. Udaranje je prestalo nakon što je jedna osoba Stovragu rekla da prestane.

Mašić je rekao i da je u susjednim prostorijama čuo glasove Mašića i Popovića koji su mu nakon ispitivanja rekli da ih je također tukao Stovrag. Naveo je da je trpio bolove i da je sebi stavljao obloge zbog udaraca.

Odbrani je potvrdio da ga je optuženi samo ovaj put tukao i da su u isto vrijeme, kada je on bio u kancelariji sa Stovragom, saslušavani Mašić i Popović.

Svjedoku je advokat Muhidin Kapo predočio iskaz iz 2012. prema kojem je rekao da nije imao vidne povrede od batina, na šta je on kazao da se ne može sjetiti da je to izjavio. Tužilaštvo ga je potom podsjetilo na iskaz iz 2016., prema kojem je, između ostalog, rekao da je trpio jaku bol od batina, što je svjedok i potvrdio.

Mašić je na početku svjedočenja pojasnio da je ljut na optuženog jer su se poznavali od prije rata i jer ga je tukao kad je bio zarobljen u Goraždu, ali da ne postoji među njima zavada prije toga.

On je također rekao da je imao telefonski poziv prije današnjeg svjedočenja, kada ga je muški glas upitao da li zna da je Stovragova porodica nastradala i mogu li se nešto dogovoriti.

- Ja sam rekao: ‘On je mene tukao, nemam se šta dogovarati' - kazao je svjedok i ponovo izrazio žaljenje zbog smrti Stovragovih roditelja.

Optužen za zločine

Stovrag je optužen za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u vojno-istražnom zatvoru Istočno-bosanske operativne grupe u Goraždu.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je pročitalo dva iskaza preminulog svjedoka Branka Šimšića. On je u iskazima iz 1994. i 2009. godine govorio o zarobljavanju i premlaćivanju u Međeđi te kako je bio doveden u Goražde, gdje je također bio fizički maltretiran.

Advokat Kapo je prigovorio na relevantnost ovih iskaza i dodao da ne vidi šta se njima dokazuje.

Suđenje će se nastaviti 12. jula.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.